П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЧим хочуть замінити пільги для ветеранів нинішньої війни – що планується у...

Чим хочуть замінити пільги для ветеранів нинішньої війни – що планується у кабінетах чиновників

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз у країні приблизно мільйон ветеранів війни. Після закінчення військових дій буде приблизно чотири мільйони ветеранів, у тому числі родичів загиблих, які потребують пільг - заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Післявоєнна Україна не зможе забезпечити усіх довічними пільгами. Що не так зі старим законом і що пропонують?

На сьогоднішній день основний закон, який надає пільги ветеранам, – це Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Він був ухвалений у 1993 році для підтримки, насамперед, безпосередніх учасників Другої світової та сімей загиблих. Але давно втратив свою актуальність: частина пільг не відповідає реальності, та й держава ніколи не мала можливості фінансувати їх у повному обсязі.

З початком повномасштабної війни Закон «Про статус ветеранів…» актуалізували. Розширили перелік громадян, які належать до учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Також з’явилися нові статті, які гарантують пільги сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників та захисниць України.

***

Водночас чиновники говорять, що більшою мірою документ спрямований на захист людей похилого віку, а захисники та захисниці України – молоді люди працездатного віку, яким після війни треба інтегруватися у мирне життя. Тому уряд розпочинає реформу політики щодо нових ветеранів. Серед пріоритетних завдань виділяють такі:

  • медичні послуги: не мусить бути черг, незрозумілих довідок та ходіння по кабінетах. Усе хочуть спростити;
  • надання грантів для ветеранів та членів їхніх сімей на запуск власної справи у будь-якій сфері. Крім того, розглядаються варіанти перекваліфікації та навчання;
  • пільгове іпотечне кредитування для захисників та захисниць України, аби всі мали можливість отримати власне житло.

Також планують створити структуру менторів (помічників) для ветеранів. Ментори у громадах, як пояснюють у Міністерстві ветеранів, вирішуватимуть проблеми кожного захисника або захисниці.

Загалом попереду – багато корисного і потрібного. Але у ці плани не вписується скасування довічних пільг учасникам бойових дій. У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів пропонують перевести пільги для учасників бойових дій у дво-, трирічну грошову стипендію. Її розмір залежатиме від посади військовослужбовців під час війни, терміну служби, кількості виконаних бойових завдань.

***

Сьогодні фраза «Віримо у ЗСУ» – не просто слова. У них – віра та надія на перемогу, відвагу та подвиги наших військовослужбовців. Дуже хочеться, щоб про це пам’ятали і чиновники. Пам’ятали і зробили все, щоб і зараз, і після війни воїни не залишилися без реальної підтримки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні