Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДіти не допомагають: чи можна виписати з квартири?

Діти не допомагають: чи можна виписати з квартири?

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулась постійна читачка Ганна Іванівна і розповіла, що вона і її троє дітей після смерті чоловіка спадкували дачу і квартиру.

Читачка розповідає, що старший син має ще будинок і землю і не допомагає працювати на дачі, на відміну від інших дітей. У неї виникло запитання, чи можна старшого сина виписати з квартири.

Треба домовлятися і оформляти договір

Як я розумію з листа, усі діти і мама набули права власності в порядку спадкування, що підтверджується документами кожного. Це дорослі дієздатні особи, і тепер частки цієї дачі – власність кожного.

Ви повинні знати, що ваш старший син володіє власністю і має право розпоряджатися своїм майном на власний розсуд. Згідно зі статтею 321 Цивільного кодексу (ЦК), право власності є непорушним. Ніхто не може позбавити цього права або обмежити у його здійсненні.

Відповідно до статті 355 ЦК, майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння і користування тієї частини спільного майна в натурі. Тож ваш старший син володіє однією четвертою часткою дачі. Незрозуміло з листа, як було домовлено про користування цією дачею, хто користується нею, хто доглядає, на яких умовах, хто може вимагати відповідної матеріальної компенсації від іншого на догляд за ділянкою або за вирощений врожай. Чи були усні або письмові домовленості з цього приводу. Є важлива правова позиція Верховного Суду України по справі № 6-1500цс15, відповідно до якої первинне значення у врегулюванні відносин між співвласниками має домовленість.

Якщо домовленості не було, в будь-який час ви можете укласти нотаріальний договір між співвласниками (вами та дітьми) про порядок володіння та користування спільним майном (дачею), прописати усі необхідні умови.

 Якщо домовитися не виходить

Якщо існує проблема у користуванні дачею і вас обурює поведінка сина, і в добровільному порядку домовитися щодо користування нею не виходить, це можна вирішити у судовому порядку.

Зверніться до суду за місцем проживання. Щоб скласти позовну заяву, можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги. Це буде спір між співвласниками земельної ділянки. В позовній заяві вкажіть, що предмет спору не стосується припинення права власності або позбавлення власників їхніх часток у праві власності. Просіть встановити порядок користування дачею між співвласниками. Обов’язково надайте технічний паспорт, документи на право власності на дачу, інші документи.

Якщо ви вважаєте, що ваш син недбало ставиться до своєї частки власності, можете позиватися до нього окремо – згідно зі статтею 365 ЦК, право особи на частку у спільному майні може бути припинено за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо спільне володіння і користування майном є неможливим.

Виписати з квартири можливо через суд

По-друге. Виписати з квартири можливо, якщо він не проживає там, не сплачує за квартиру, не користується майном. Але це інший спір і він не має відношення до дачі.

Обов’язково ви повинні будете до позовної заяви надати докази щодо спільного користування (некористування майном), участі у витратах на утримання житла, його ремонту, надання взаємної допомоги, наявності усних або письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням тощо.

Це можливо також в судовому порядку. У позові ви повинні будете вказати, в чому порушено ваше право як власника.

Але питання користування дачею та виписки з квартири – це різні спори і різними є їх наслідки.

Якщо ваш син не допомагає вам, в суді ви повинні будете це зазначити. Які це має наслідки для вас – можливо, вам не вистачає грошей на утримання дачі та квартири.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні