Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкими чудесами прославилася ікона «Всіх скорботних Радість» і з якою молитвою звертатися...

Якими чудесами прославилася ікона «Всіх скорботних Радість» і з якою молитвою звертатися до неї?

Этот материал также доступен на русском языке
Історія ікони «Всіх скорботних Радість» пов'язана з ім'ям правнука Ярослава Мудрого чернігівського князя Святослава, названого за благочестя Святошею.

Прийнявши у 1107 році постриг у Печерському монастирі (нині Києво-Печерська лавра) з ім’ям Миколи, він збудував у ньому своїм коштом Святі ворота з Троїцькою надбрамною церквою. На північ від Святих воріт збудував він також лікарню.

Згодом тут виник лікарняний Микільський монастир з храмом на честь його небесного покровителя – святителя Миколая. У цьому храмі перебувала чудотворна ікона «Всіх скорботних Радість».

Письмових документів про цю ікону не зберіглося, але з давніх-давен існують перекази про чудесні зцілення, отримані за молитвами перед нею. Так, в одному із переказів розповідається про те, що сторож біля воріт лікарні кілька разів бачив якусь жінку, яка вночі проходила до лікарні. Він помітив, що кожного разу після її відвідування одужував хтось із тяжкохворих. Сторож почав у них питати, яка жінка приходила до них. Хворі відповідали, що вони бачили, як вона приходила, і на їхні запитання, хто вона, отримували відповідь: «Я – скорботних Радість». Тоді сторож вирішив простежити за нею.

Одного разу вночі він побачив, що повз нього, як тінь, пройшла ця жінка до лікарні, де тоді лежав тяжкохворий чернець, вже з напуттям до переходу у вічність. Сторож увійшов до нього і побачив на стіні, просто над вмираючим, мов у відблиску місячного сяйва, неясне зображення Матері Божої. Тут тільки сторож зрозумів, яку Божественну відвідувачку він удостоївся бачити. Хворий чернець теж бачив явище Цариці Небесної і в благоговійному трепеті волав до Неї про зцілення. Після цього він заснув, а коли прокинувся, відчув себе здоровим.

І нині не злічити свідчень благодатної допомоги Богородиці, пов’язаних з її іконою «Всіх скорботних Радість».

ДО ВІДОМА. Святкування ікони «Всіх скорботних Радість» відбувається 24 жовтня за новоюліанським календарем і 6 листопада – за юліанським.

Молитва Пресвятої Богородиці
перед її іконою «Всіх скорботних Радість»

О, Пресвята і Преблагословенна Діво, Владичице Богородице! Призри милостиво Твоїм оком на нас, майбутніх перед святою іконою Твоєю, що з розчуленням моляться Тобі: збудуй нас із глибини гріховної, просвіти розум наш, затьмарений пристрастями, і вилікуй вирaзки душ і тіл наших. Не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії, крім Тебе, Владичице.

Ти знаєш всі немочі і гріхи наша, до Тебе прибігаємо і співаємо: не залиш нас Твоєю небесною поміччю, але стань нам повсякчас і Твоїм невимовним милосердям і щедротами спаси і помилуй нас, тих, хто гине. Даруй нам виправлення гріховного життя нашого і визволи нас від скорбот, бід і хвороб, від смeрті, пeкла і вічнoї мyки. Ти бо, Царице і Владичице, швидка Помічниця і Заступниця єси всім припадаючим до Тебе і міцний Прихисток грішників, що каються.

Подай нам, Всепрощаюча Діво, християнський кінець життя нашого мирний і непостидний і сподоби нас Твоїм клопотанням вселитися у обителях небесних, і де невпинне глас святкують радістю славить Пресвяту Трійцю, Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

За матеріалами православної преси

Читайте  також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні