Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЯк розрізнити святих на іконах і зрозуміти «мову» дзвонів?

Як розрізнити святих на іконах і зрозуміти «мову» дзвонів?

Этот материал также доступен на русском языке
Даже те, кто регулярно посещают храмы, не всегда могут отличить католическую икону от православной или объяснить, почему на православных крестах изображен «мусульманский» полумесяцНавіть ті, хто регулярно відвідують храми, не завжди можуть відрізнити католицьку ікону від православної або пояснити, чому на православних хрестах зображено «мусульманський» півмісяць.

Сьогодні ми розкриємо деякі таємниці християнських звичаїв та атрибутів.

Що означають предмети в руках ангелів і святих?

На християнських іконах, крім Богоматері та Христа, зображують святих, ангелів та архангелів. У руках вони тримають предмети, які, здавалося б, ніяк не пов’язані з релігійним сюжетом. Однак кожен із предметів, зображених на іконах, має певне значення.

Ангели на іконах зазвичай виглядають як юнаки з німбом та крилами, які одягнені так само, як одягалися візантійські сановники та воєначальники. На лобі у них пов’язана стрічка з дорогоцінним каменем, а розгорнуті сувої, які вони тримають у руках, містять слова привітання, гімни та повчання для тих, хто входить до храму.

Архангелів, або архістратигів, Михайла та Гавриїла зображують з певними атрибутами. Михайло вважається ватажком небесного воїнства, тому в руках він тримає вогняний меч. А ось Гавриїла частіше можна побачити на іконах поряд з Богородицею, тому що він був хранителем таємного знання і приніс їй звістку про народження Ісуса, а пізніше про її успіння. Іноді архангели тримають в руках глобус або дзеркало, що символізують світобудову, або жезл – символ влади та гідності. А от коли посланці Бога тримають у руках труби, це символізує день Страшного суду, про який і сповістить «трубний голос», тобто звуки труб. Також архангелів можна побачити зі знаряддями Христових пристрастей у руках – хрестом, чашею або списом з губкою, які нагадують нам про подвиг Христа.

Іноді поруч зі святим зображували знаряддя його катувань і страти або професії, якою він займався за життя. Наприклад, святих царського роду зображують у коронах, Римських пап – у тіарах, авторів релігійних праць – з Писанням у руках, мучеників – із пальмовими гілками, а атрибутом пустельників обов’язково є череп. Коли більшість людей були неписьменними, такий набір символів дозволяв парафіянам визначити, хто саме зображений на іконі.

Чим відрізняються православні та католицькі зображення?

Ікони існують як у православ’ї, так і в католицизмі. Проте з-поміж них є помітна різниця, оскільки їхні іконописні традиції розвивалися по-різному. Православні ікони завжди створювалися лише з однієї метоюмолитви, а образ святого мав викликати трепет. У католиків ікона – це історія з життя святого, зображена на картині.

Іконописний канон у православ’ї завжди був дуже суворим і не допускав найменших відхилень, а ось у католицизмі заохочувався прояв таланту і фантазії художника. Наприклад, ім’я автора католицької ікони майже завжди відоме, тоді як творці православних ікон найчастіше анонімні.

Якщо говорити про конкретніші відмінності в образах католицьких та православних святих, то їх кілька:

  •  на православних іконах імена на іконах пишуться скорочено церковнослов’янською або грецькою мовами, а у католиків – латиною,
  •  німб на православних іконах схожий на коло, що світиться, а в католицькій іконографії він зображується над головою святих у вигляді тернового вінця або корони,
  •  православні іконописці ніколи не прагнуть сфотографувати святого таким, яким він був за життя – для православ’я важливіше, як він виглядає на небесах. З цієї причини православні образи не мають тіней,
  •  православні ікони двомірні і справляють враження плоских. В них абсолютно немає об’єму, на відміну від католицьких, наповнених фарбами і напівтонами,
  •  тільки на православних іконах святі тримають праву руку поверх лівої – цей жест уособлює перемогу духу над гріховною плоттю.

Що означає півмісяць на хресті?

Багато хто дивується, чому на християнському хресті зображують мусульманський півмісяць. Ті, хто так думає, помиляються: жодного зв’язку з мусульманством цей півмісяць не має. Він має назву «цата», і вперше з’явився на християнських хрестах набагато раніше, ніж виник іслам. Православні хрести з цатою-півмісяцем ставили ще на стародавні храми, наприклад, такий хрест можна було побачити на стіні монастиря Святої Катерини на Синаї у VI столітті. А офіційною емблемою Османської імперії півмісяць став лише після 1453 року.

У доісламські часи півмісяць був державним знаком Візантії і символізував царську владу, а пізніше – Ісуса Христа. Також за християнською традицією, купольний хрест із півмісяцем означає храм як єдиний корабель спасіння, який може доставити людську душу у тиху пристань вічного життя.

Часто цату можна побачити на одязі Миколая Чудотворця, а також на іконах Трійці, Ісуса, Богородиці.

Про що дзвонять церковні дзвони?

Дзвін сповіщає нас про різні події – радісні та сумні, сповіщає про початок служби, запрошуючи віруючих до храму.

Згідно з літописами, у давнину в дзвони били не так, як зараз. У той час дзвонарі ударяли рухомим «язиком» у нерухомий дзвін. Сучасні ж дзвони розгойдуються разом «язиком», що надає церковному дзвону особливого звучання. Крім того, характерний дзвін православним дзвонам надає їхня кількість. Кожна дзвіниця здавна має «комплект» дзвонів – від найменших до найбільших. Адже, крім ударів в один дзвін, існує також «дзвінна музика», яка можлива лише з дзвонами різного розміру та ваги, що видають різний звук. За цими звуковими відмінностями можна зрозуміти, що саме відбувається у храмі і яка відзначається подія з церковного життя. Існує кілька видів дзвону:

  •  благовіст – одиночні удари у великий дзвін (такий дзвін сповіщає про початок богослужіння),
  •  дзвін – кілька одночасно дзвонів (такий дзвін звучить перед початком урочистих служб, під час великоднього тижня, а також хресних ходів),
  •  передзвін – почергові удари, що складаються з передзвону та трезвона (такий дзвін можна почути перед освяченням води),
  •  перебір – по одному удару в кожен дзвін – від малого до великого (такий дзвін висловлює скорботу, його здійснюють під час відспівування померлих).

 Як зображають святих в інших релігіях?

У буддизмі та індуїзмі святих і богів також можна відрізнити за символами або кольором одягу. Їх зображують з атрибутами, які відповідають життю того чи іншого персонажа цих релігій. Наприклад, індійську богиню щастя Лакшмі можна впізнати за квіткою лотоса в руках, а архатів, бодхісаттв, Будд і девів – за чашами і палицями в руках, коронах, а також по безлічі прикрас.

Те саме стосується і ісламу. Наприклад, характерною ознакою Хідра, або «раба Аллаха», якого вважають наставником пророка Муси (Мойсея), є наявність зеленого кольору – як в одязі, так і в оточенні. Також він має ряд інших атрибутів, наприклад, рибу, яку він тримає в руках. До речі, саме легенди про Хідр стали однією з причин східної гостинності, оскільки вважалося, що він може прийти в будинок у будь-якому вигляді.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні