Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНарахування пенсії за балами: як і коли планують підвищити виплати українцям

Нарахування пенсії за балами: як і коли планують підвищити виплати українцям

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно в уряді заявили, що у нарахуванні пенсій планують запровадити бальну систему. Коли це станеться і як може вплинути на розмір виплат.

Що нам обіцяють в уряді?

Нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів деталі майбутнього оновлення пенсійної системи.

– Основна мета – забезпечити, щоб кожен пенсіонер мав солідарну пенсію – не нижчу за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку плануємо запустити у 2025 році, це буде не менше 50% від середньої заробітної плати протягом життя, – зазначив очільник уряду.

За словами Дениса Шмигаля, в березні наступного року на нас чекає чергова індексація пенсій. У нарахуванні виплат планують запровадити бальну систему. Вона має вирівняти диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

Як працюватиме бальна система?

Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, – отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні – отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої – 8 балів.

А потім, як пояснив Денис Шмигаль, «ці бали щороку будуть так само перераховуватися назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. Так зробимо солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації».

Що не так з обіцяною реформою?

На перший погляд, анонсована реформа виглядає дійсно чимось новим і привабливим. Але щоб зрозуміти, як це працюватиме, треба розбиратися в тому, як пенсії обчислюються сьогодні.

Щоб порахувати пенсію, то, грубо кажучи, зарплату потрібно помножити на стаж. Якщо у людини 30 років стажу, то її пенсія дорівнюватиме приблизно 30% від зарплати. Про це і говорив прем’єр-міністр. В принципі сьогодні в середньому по країні пенсії так і призначаються: у когось 20 років стажу, у когось 40 років, а в середньому це близько 30 років (за даними Мінсоцполітики – 28 років).

Тут як не рахуй, стажу у людини більше не стане. Тому майбутнє збільшення пенсій пов’язують з новим підходом до обчислення зарплати.

Навіщо «вигадувати велосипед»?

Сьогодні у формулу розрахунку пенсії підставляється такий показник, як індивідуальний коефіцієнт зарплати. Щоб його визначити, зарплату, яку отримувала людина, ділять на середню зарплату по країні у відповідні періоди. Якщо, наприклад, у людини зарплата така ж сама, як і середня в Україні, то індивідуальний коефіцієнт зарплати дорівнюватиме одиниці. Що більша ваша зарплата, то краще. Тоді коефіцієнт буде вищим.

І тут постає питання, чим це відрізняється від запропонованої бальної системи? Змінюється назва і, можливо, трішки змінюється методика розрахунку. Буде введено іншу шкалу, однак суть від цього не зміниться. Просто слово «коефіцієнти» перетворюється на слово «бали».

Можливо, таке нововведення є адаптацією української системи під західні стандарти. Адже в багатьох країнах світу при розрахунку пенсії також використовують так звані бали.

Про старі та нові пенсії

Друге нововведення, яке нам пропонують, – це підтягнути розміри старих пенсій до сучасних розмірів. Відомо, що у людей, які вийшли на пенсію у різні роки, пенсія буде різною, навіть якщо у них абсолютно однакові стаж і зарплата. Несправедливість закладена у законодавстві ще з 2004 року. Якщо людина пішла на пенсію в 2023 році, то її пенсія обчислюється з урахуванням показника середньої зарплати за три попередні роки, тобто за 2020-2022 роки. Людина, яка вийшла на пенсію минулого року, отримуватиме пенсію з прив’язкою до середньої зарплати за 2019-2021 роки і так далі. Що раніший вихід на пенсію, то меншою є зарплата, що підставляється у формулу розрахунку. І хоча вона періодично індексується, все одно не може досягнути сучасних розмірів.

Отже, в уряді обіцяють цю проблему нарешті вирішити і зробити це вже під час найближчої березневої індексації. Можливо, для цього будуть введені якісь додаткові коефіцієнти для «старих» пенсіонерів залежно від року виходу на пенсію. Втім, це може стати чимось схожим на так зване осучаснення пенсій, яке, приміром, відбувалося в 2008, 2012 і 2017 роках, коли усім пенсію автоматично перераховували з урахуванням однакової, сучаснішої, середньої зарплати по країні. Це робилося саме для того, щоб підтягнути старі пенсії до нових. Але в ідеалі так треба робити автоматично щороку, адже дані про зростання середньої зарплати по країні постійно оновлюються. Хоча для нинішнього державного бюджету таке осучаснення – непосильна ноша. Якщо уряд зможе це питання уладнати, ще і під час війни, то це стане дійсно проривом.

Накопичувальна пенсія: чи все так просто?

За словами прем’єр-міністра, разом з накопичувальною частиною українці отримуватимуть пенсію в розмірі не менше 50% від зарплати. Але треба розуміти, що закон про накопичувальну пенсійну систему досі не ухвалено. Її нам обіцяли ще з 2004 року, однак жоден уряд з того часу не довів справу до кінця. Навіть якщо вона все-таки запрацює, то це не означає, що вже з 2025 року пенсії різко зростуть. Накопичувальна пенсія стосуватиметься тільки майбутніх пенсіонерів і дасть свої більш-менш відчутні плоди лише років за двадцять. До того ж ми взагалі не знаємо, наскільки ця система буде ефективною і чи приживеться вона у нашій країні.

Так що в результаті?

Попри воєнний стан, уряд не просто обіцяє провести чергову індексацію, але намагається впровадити доволі серйозні пенсійні реформи. Однак до таких заяв треба ставитися обережно. Якщо індексацію проведуть, як і в цьому році, то вже буде непогано (хоча після індексації все одно залишається багато незадоволених). Якщо ж ми говоримо про реформу та її три складові, то тут не все так однозначно:

  • бальна система – може призвести до певної зміни методики нарахування пенсій, але, скоріше за все, не вплине на їх розміри;

  • осучаснення пенсій – може призвести до суттєвого збільшення пенсій, особливо для осіб, які вийшли на пенсію до 2018 року;

  • накопичувальна система – у разі її запровадження не вплине на сучасні пенсії, а теоретично зможе стати у пригоді майбутнім пенсіонерам лише через десятки років.

Також поза увагою реформаторів залишаються так звані спеціальні пенсії. Адже мова наразі йде, насамперед, про пенсії, що призначаються на загальних підставах.

Нове на сайті