Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні по-новому розраховуватимуть пенсії: запроваджуються спеціальні пенсійні бали

В Україні по-новому розраховуватимуть пенсії: запроваджуються спеціальні пенсійні бали

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнний стан, цього року було проведено всі заплановані підвищення пенсій. Також на весну 2024 року заплановано індексацію. В уряді пропонують повністю змінити механізм індексації.

Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Раніше ми розповідали, чому українці, які вийшли на пенсію раніше, отримують менше, ніж ті, хто вийшов пізніше.

«Наступного року уряд запускає нову пенсійну реформу. Її мета — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижчу за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою – це буде не менше 50%», – зазначив Шмигаль.

Також Шмигаль повідомив, що з 1 березня 2024 року вже вдруге під час війни буде проведено індексацію пенсій.

«Наступного року плануємо зробити всю індексацію, як і всю солідарну систему більш справедливою, зрозумілою та прозорою. У нарахуванні пенсії буде запроваджено бальну систему, вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, та тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня», — додав він.

Як працюватиме бальна система при розрахунку пенсій?

Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Внесок буде перераховано до балів відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

«Якщо ви сплачували внески із зарплати, яка є середньою по країні, отримуєте 10 балів. Вище середньої країни отримуєте, наприклад, 12 чи більше балів, менше середньої — 8 балів. Потім ці бали щороку так само перераховуватимуться назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати», – підсумував Шмигаль.

Таким чином уряд хоче зменшити розрив між пенсіями пенсіонерів, які вийшли на пенсію раніше і зовсім недавно. Зараз цей розрив суттєвий і індексація його лише посилює.

Також Денис Шмигаль повідомив, що у 2024 році бюджет Пенсійного фонду буде збільшено майже на 125 млрд гривень. Ці кошти спрямовані на пенсії, субсидії, соціальне страхування.

Нове на сайті