За яких захворювань використовують каштан кінський?
Гіркокаштан звичайний (каштан кінський) – високе (до 25 м заввишки) листопадне дерево родини гіркокаштанових. Цвіте у травні. Походить з Греції. На території України розводять у парках і садах як декоративне дерево.
Галенові препарати каштану широко використовуються в народній медицині: свіжовичавлений сік з квіток п’ють при варикозному розширенні вен, тромбофлебіті, атеросклерозі та геморої.
Сік квіток, законсервований спиртом, настоянку квіток або плодів – при варикозному розширенні вен і геморої.
Настій кори – при тривалій діареї, малярії та при хронічних бронхітах у курців.
Відвар шкірки плодів – при маткових кровотечах. У поєднанні з іншими лікарськими рослинами каштан використовують при гемороїдальних кровотечах, варикозному дерматиті, подагрі, артриті тощо.
Як зовнішній засіб використовують настій кори, настоянку плодів, настій шкіри плодів і свіже потерте листя.
ЗАСТОСУВАННЯ
Внутрішньо
- Сік з квіток по 25-30 крапель два рази на день.
- Сік з квіток, законсервований спиртом у співвідношенні 1:2, по 30-40 г тричі на день.
- Настій кори (1 чайна ложка подрібненої сировини на 2 склянки охолодженої кип’яченої води, настоюють 8 годин, проціджують) по 30 мл 4 рази на день.
- Настоянку (50 г квіток або плодів на 0,5 л горілки) по 30-40 крапель 3-4 рази на день.
- Відвар шкірки плодів (5 г подрібненої шкірки плодів на 200 мл окропу, кип’ятити 15 хвилин) по столовій ложці 3 рази на день.
- Суміш кори (15 г), квіток липи серцелистої і бузини чорної (по 45 г) готують як настій (1 столова ложка суміші на 200 мл окропу) і п’ють по 1 склянці 2 рази на день при артриті й подагрі.
Зовнішньо
- Настоянку шкірки плодів (40 г сировини на 1 л спирту) для розтирань при ревматоїдному артриті.
- Свіже подрібнене листя – для припарок або спиртову витяжку з плодів (2 частини плодів заливають 1 частиною горілки і настоюють 15 днів) – для змащувань при варикозному дерматиті.
Як заготовити каштан кінський?
Для виготовлення препаратів використовують кору молодих гілок, листя, квітки і плоди.
- Кору збирають навесні, розрізають на куски і сушать відразу після збирання на відкритому повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється.
- Квітки заготовляють у травні. Їх обшморгують з грубого загального суцвіття і сушать у перший день на сонці, а потім – під наметом або у приміщенні.
- Листя заготовляють під час цвітіння рослини, зрізаючи без черешків. Сушать на вільному повітрі під наметом або у приміщенні, яке добре провітрюється, розстеляючи тонким шаром (2-3 см).
- Плоди збирають повністю достиглими, коли вони починають падати. Сушать їх під наметом або в добре провітрюваному приміщенні при температурі до 25°. Зберігають готову продукцію в сухому приміщенні.