Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли українцям піднімуть пенсії і як хочуть змінити їх розрахунок

Коли українцям піднімуть пенсії і як хочуть змінити їх розрахунок

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно з проектом держбюджету-2024, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді, наступного року заплановано збільшення пенсій.

Як ми вже писали, у проект бюджету закладено підвищення прожиткового мінімуму з 1 січня 2024 року. У зв’язку з цим з Нового року мінімальна пенсія зросте на 268 гривень – з 2093 до 2361 гривні.

Гроші на індексацію пенсій наступного року до бюджету також закладаються. Зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що розпочинається комплексна реформа, і в новому році буде проіндексовано всі пенсії. Індексацію заплановано на березень 2024 року.

Як хочуть змінити розрахунок пенсій?

«Ми введемо коефіцієнти і бали, які дозволять людям з однаковими умовами виходу на пенсію, незалежно від його часу, отримувати однакову пенсію та однакову індексацію. Це дозволить 2024 року підвищити середню пенсію до шести тисяч гривень», – написав Денис Шмигаль у себе в Телеграм-каналі (на сьогоднішній день середня пенсія становить 5311 гривень).

Йдеться про те, щоб подолати закладену в законі несправедливість, коли для людей, які виходять на пенсію у різні роки, застосовуються різні показники середньої зарплати. Адже ті, хто виходить пізніше, отримують пенсію з прив’язкою до вищої, сучаснішої, середньої зарплати по країні. Відповідно, старі пенсії відстають від нових і ситуацію не виправляє навіть індексація. Тобто якщо дві особи працювали однакову кількість років на одній посаді з однаковою зарплатою, але вийшли на пенсію у різні роки, то й пенсія у них буде різною.

За словами глави уряду, запровадження системи балів має усунути цю диспропорцію. Розміри давно призначених пенсій мають підтягнути до сучасного рівня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні