П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк роблять перерахунок виплат працюючим пенсіонерам - роз'яснення юриста

Як роблять перерахунок виплат працюючим пенсіонерам – роз’яснення юриста

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери, які працюють, мають право на перерахунок пенсії кожні два роки. Якщо заяву не подати вчасно самостійно, то перерахунок робиться автоматично для тих, хто має на нього право. Однак не в усіх випадках розмір пенсії після такого перерахунку збільшується.

«Я – працююча пенсіонерка. Перерахунок пенсії за стажем мені зробили у 2020 році. А в цьому році пенсію в новому розмірі я отримала з 1 червня. Хочу дізнатися, чи правильно мені зроблено перерахунок? До цього розмір пенсії складав 5680 гривень. Копію розрахунку з Пенсійного фонду додаю.

Лідія Олексіївна, м. Київ»

Доплати отримують не всі

Нагадаємо, що пенсіонери, які працюють, мають право на перерахунок пенсії кожні два роки. Якщо заяву не подати вчасно самостійно, то перерахунок робиться автоматично для тих, хто має на нього право. За законом, такі автоматичні перерахунки робляться з 1 квітня. Але, наприклад, цього року нові розміри пенсій разом з доплатою за квітень і травень працюючі пенсіонери отримали в червні.

Додамо, що не в усіх випадках розмір пенсії після такого перерахунку збільшується. У червні в Пенсійному фонді відзвітували, що перерахунок пенсії проведено для понад 654,9 тисячі осіб, але розмір пенсії фактично збільшився тільки в 401 тисячі випадків. При цьому середній розмір підвищення склав 221,74 гривні.

Розраховуємо розмір пенсії

У вашому випадку бачимо, що пенсія з червня збільшилася на 277 гривень і її загальний розмір склав 5957,60 гривні. З доданої роздруківки бачимо, що у вас вражаюче багато стажу – 57 років і 3 місяці. Коефіцієнт стажу в цьому разі становить 0,57250. Також бачимо, що ви свого часу отримували зарплату трохи вищу за середню. Після березневої індексації розмір зарплати, що враховується для обчислення, становить 8915,66 гривні. Отже, основний розмір пенсії за віком становить: 8915,66 грн х 0,57250 = 5104,22 грн.

Що не так з надбавками?

Також до пенсії встановлено доплату за 37 років понаднормового стажу. Це 37% від основної пенсії, але не більше, ніж від прожиткового мінімуму. І ось тут звернемо увагу, що для працюючих пенсіонерів застосовують старий прожитковий мінімум. Це передбачено законом. У вашому випадку це 1074 гривні – мінімальна пенсія, що була в 2015 році. А сьогодні прожитковий мінімум вже 2093 гривні, тобто майже вдвічі вищий. Таким чином, у вас доплата за понаднормовий стаж становить 397,38 гривні (1074 гривні х 37%). Якщо б ви сьогодні звільнилися, то ця доплата автоматично зросла б до 774,41 гривні (2093 гривні х 37%).

Оскільки вам вже понад 75 років, то до пенсії також встановлено так звану вікову надбавку в розмірі 456 гривень.

Отже, на перший погляд, пенсію пораховано вірно, залежно від наявного стажу, зарплати, віку і з урахуванням того, що ви продовжуєте працювати.

Нагадаємо, ми розповідали, скільки отримують українські пенсіонери – нові дані Пенсійного фонду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні