П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіСкільки українців може залишитися за кордоном – останні дані

Скільки українців може залишитися за кордоном – останні дані

Этот материал также доступен на русском языке
За кордоном за різними сценаріями можуть залишитися від 1,3 млн. до 3,3 млн. українців.

В Україну не повернеться від 1,3 до 3,3 млн. біженців. В результаті економіка України щороку недоотримуватиме від 2,7% до 6,9% ВВП (залежно від кількості біженців, які не повернуться додому).

Про це йдеться у даних дослідження Центру економічних стратегій.

У своєму дослідженні фахівці умовно поділили біженців на чотири групи.

  • Перша група (25% від усіх біженців) – це класичні біженці: переважно жінки середнього віку з дітьми, які виїхали до Польщі. Вони не є дуже адаптованими до життя за кордоном, оскільки 41% українців з цієї групи ніколи раніше не були за кордоном. Основною причиною їх виїзду за кордон були побоювання за власну безпеку.
  • Друга група (29% від усіх біженців) – це квазітрудові мігранти, які виїхали за кордон не тільки через війну, а й для роботи. Вони є найбільш адаптованими до життя за кордоном, оскільки 25% людей цієї групи вже мали досвід роботи за кордоном. Також для цієї групи зовнішні фактори – як бойові дії, так і політика української держави – найменше впливатимуть на їх рішення щодо повернення до України.
  • Третя група (29% від усіх біженців) – це професіонали, особи, які переважно працюють за спеціальністю та менше готові працювати не за нею. Також до війни вони часто мали власний бізнес. Ця група є більш лояльною до України та частіше, ніж інші, планує повернутися в Україну.
  • Четверта група (16% від усіх біженців) – це люди із зони бойових дій, українці, які найбільше постраждали від війни. Люди з цього сегменту найбільш готові робити кроки для адаптації за кордоном. Водночас вони також висловлюють найбільшу готовність до повернення в інший регіон України, якщо повернутися до їхнього рідного буде неможливо. Їх рішення щодо повернення залежатиме від створених умов для цього.

Кількість українців, які не повернуться додому, побільшало порівняно з минулою оцінкою. Так, від 1,3 млн. до 3,3 млн. українців можуть залишитися за кордоном. Це спричинить значні втрати для економіки України – від 2,7% до 6,9% ВВП.

Щоб збільшити кількість українців, які повернуться додому, необхідно надавати допомогу тим, хто постраждав внаслідок воєнних дій, комунікувати з біженцями, стимулювати реінтеграцію дітей тощо.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні