Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яАлергія на кішок: чи можна вилікувати?

Алергія на кішок: чи можна вилікувати?

Этот материал также доступен на русском языке
Кішка – одна з найпопулярніших у світі свійських тварин. Проте, за іронією долі, – одне з найпоширеніших джерел алергенів (частіше алергічну реакцію викликають лише пилові кліщі).

Як лікувати алергію на кішок і чи можна ужитися з котами і кішками, якщо у вас є схильність до хвороби, розповів лікар-терапевт Дмитро Барабанов.

Що таке котячий протеїн?

– Алергія на кішок – дуже поширена проблема, від неї страждають не менше 10 відсотків дорослих і близько 15 відсотків дітей та підлітків. Причому протягом останніх 20 років кількість хворих зросла майже вдвічі, і ця тенденція посилюється.

Причиною алергічних реакцій прийнято вважати котячу шерсть, але це не зовсім так. Головний винуватець – це особливий білок утероглобін (Fel d1), так званий котячий протеїн. Він присутній на шкірі тварин, у їхній слині, сечі та секреті сальних залоз. Постійно вилизуючись, пухнастики залишають цей компонент на своїй шерсті, а вона, своєю чергою, поширюється по всіх поверхнях в оселі. Сліди алергенного білка зберігаються у приміщенні, навіть якщо тварина не живе там вже кілька місяців.

Імунна система деяких людей сприймає котячий протеїн як небезпечну і шкідливу для організму речовину, намагаючись її знищити. У результаті в кров викидається гістамін і з’являються симптоми алергії. Причини такої реакції до кінця не вивчені, вважається, що в основі її виникнення лежить спадкова схильність.

На що звертати увагу?

Алергія на кішок проявляється різними симптомами, які можуть бути поодинокими або комплексними, ледь помітними або яскраво вираженими. Реакція здатна виникати як одразу після контакту з алергеном, так і через деякий час. Найчастіше це закладеність носа і нежить, кашель, задишка, часте чхання, свербіж і печіння в носоглотці, а також почервоніння очей і сльозотеча.

Якщо відбувся безпосередній контакт алергену (слина, сеча, шерсть тварини) зі шкірою, на ділянці, що постраждала, часто виникають висипання, почервоніння, печіння, подразнення, сухість.

При потраплянні алергену до шлунка, що нерідко буває у дітей, може турбувати біль у животі, нудота, блювання.

При тривалому постійному контакті з алергеном, відсутності лікування і заходів профілактики погіршується самопочуття людини в цілому – з’являються швидка стомлюваність, дратівливість, головний біль.

УВАГА! У астматиків, пацієнтів з екземою та хронічним алергічним ринітом може розвинутися важка алергічна реакція – набряк гортані, анафілактичний шок. За підозри на ці стани потрібно викликати «швидку».

Які аналізи доведеться здати?

Існує два способи визначення причини алергії – з аналізу крові й шляхом проведення шкірних проб. Шкірні тести можуть бути поверхневими (нанесення алергену на подряпану шкіру) або ін’єкційними (введення під шкіру пацієнтові). Обидві процедури проводяться під контролем лікаря-алерголога, який спостерігає за станом пацієнта.

Реакція на шкірі проявляється приблизно за 30 хвилин після початку тесту. До аналізу крові вдаються у тому разі, коли вік або стан здоров’я пацієнта не дозволяють проводити шкірні проби, результат доведеться почекати кілька днів.

Що допоможе подолати алергію

Методи лікування алергії на котів збігаються з терапією інших видів алергічних реакцій. По-перше, по можливості рекомендується повністю виключити контакт з алергеном. Але якщо ви змушені «зустрічатися» з кішкою та її слідами у гостях, у сусідів або родичів, для усунення симптомів застосовуються

  • антигістамінні препарати,
  • протинабрякові та протизапальні засоби у вигляді таблеток, крапель для носа та очей, назальних спреїв.

Також можливим є курс алерген-специфічної імунотерапії. Вона передбачає введення мінімальної дози білка тварини в організм людини протягом тривалого часу. В результаті симптоми алергії стають менш вираженими і настає тривала ремісія.

Фітотерапевти розповіли, які лікарські трави слід приймати під час алергії.

Чи можна ужитися з пухнастиком?

Якщо ж у вашому домі вже є кішка, а у вас або у когось із домочадців несподівано виникли симптоми алергії, зменшити їх і не допустити загострень допоможуть такі заходи:

  •  приберіть з дому речі, здатні накопичувати пил і шерсть (щільні штори, килими тощо);
  •  мінімум двічі на тиждень робіть вологе прибирання і регулярно провітрюйте всі кімнати;
  •  намагайтеся менше гладити кішку, частіше мийте руки з милом;
  •  не залишайте в доступному для тварини місці свій одяг і особисті речі;
  •  замініть відкритий котячий лоток на закритий.

 Хороша новина полягає в тому, що багато які лікарі вважають: якщо симптоми алергії виражені не яскраво, при спільному проживанні з домашнім улюбленцем організм може самостійно звикнути до постійної присутності алергену і перестати на нього реагувати.

Коти «шкідливіші» за котів

Доведено, що концентрація котячого протеїну вища у некастрованих котів.

Кішки і кастровані самці синтезують його меншою мірою.

Найменш алергенними є такі породи кішок як сфінкс, девон-рекс, корніш-рекс, але й вони потребують дотримання в домі суворих правил гігієни.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні