Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЧи вистачить Україні газу для проходження опалювального сезону

Чи вистачить Україні газу для проходження опалювального сезону

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні збільшено газ власного видобутку. У 2023 році було зроблено рекордну кількість нових свердловин, і цей тренд продовжимося наступного року, стверджують у «Нафтогазі». Тому взимку Україна опалюватиметься лише за рахунок газу власного видобутку.

 

Імпорту не буде: Україна вперше пройде опалювальний сезон тільки за рахунок газу власного видобутку, заявив керівник «Нафтогазу» Чернишов.

«Хочу нагадати, що ми збільшуємо газ власного видобутку, ці показники зростають. У 2023 році Нафтогаз зробив рекордну кількість нових свердловин, і ми продовжимо цей тренд у наступному році. Цю зиму ми плануємо пройти за рахунок газу українського видобутку, і наші розрахунки підтверджують таку можливість», — розповів Олексій Чернишов.

Голова Нафтогазу також переконаний, що опалювальний сезон держава пройде без потрясінь не лише в питанні забезпеченням газу, а й незмінності вартості блакитного палива для населення.

«Ми абсолютно впевнено дивимось в зиму, яка очікується. Газу в нас достатньо, тарифи стабільні. Відтак прошу усіх споживачів забезпечувати енергоефективні заходи і поставитись відповідально до цього типу енергії. Бо це — український видобуток, наше з вами спільне досягнення», — закликав очільник Нафтогазу.

Заяву глави “Нафтогазу” слід розглядати аж ніяк не в контексті газової самостійності України. Конфлікт, що затягнувся, фактично зупинив всю українську промисловість, що була раніше основним споживачем газу. У зв’язку з чим Україна нарешті прийшла до газового балансу, врівноваживши видобуток та внутрішнє споживання.

Які власні газові резерви України

Для довідки, 2020 року видобуток газу в Україні склав 20 млрд м³.

Основними газодобувними регіонами є Харківська область (45% видобутку у 2019 році), Полтавська область (44%) та Львівська область (4%).

Найбільшою в Україні компанією з видобутку газу є “Укргазвидобування” (входить до складу “Нафтогазу України”). На неї припадає близько 70% обсягу видобутку газу в країні.

Основні родовища газу, що експлуатуються «Укргазвидобуванням»:

  • Шебелинське (Харківська область)
  • Західно-Хрестищенське (Харківська область)
  • Яблунівське (Полтавська область)
  • Єфремівське (Харківська область)
  • Мелехівське (Харківська область).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні