Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ МОЗ роз'яснили, які аналізи українці можуть здати безкоштовно

У МОЗ роз’яснили, які аналізи українці можуть здати безкоштовно

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до «Програми медичних гарантій», для пацієнтів з електронним направленням від лікаря всі аналізи є безоплатними.

І хоча окремого пакету під назвою «Аналізи» в цій програмі немає, майже кожним з пакетів* передбачено певний перелік лабораторних обстежень. Ось лише деякі з них.

1) У центрі надання первинної медичної допомоги можна зробити аналізи, що входять до переліку безоплатних медичних послуг за пакетом «Первинна медична допомога». Зокрема, це:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • рівень глюкози у крові;
  • загальний рівень холестерину.

А також швидкі тести на вагітність, тропонін, ВІЛ, на вірусні гепатити.

2) Пакет «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах» також покриває проведення аналізів, які є необхідними для отримання якісної діагностики та лікування. Специфічні аналізи передбачені у пакетах з лікування онкологічних захворювань, лікування туберкульозу тощо.

3) Якщо пацієнт перебуває в стаціонарі, планово або екстрено, направлення на аналізи не є потрібним. Всі необхідні обстеження входять у безоплатний пакет послуг в стаціонарі. За інших умов — необхідним є направлення.

Безкоштовні операції в Україні: хто і де може зробити – роз’яснення МОЗ.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Електронне направлення виписує лікуючий лікар або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст, і тільки якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування.

Якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він сам має створити на них відповідне електронне направлення, а не відправляти пацієнта по направлення до сімейного лікаря.

***

Пацієнт не може вимагати направлення на аналізи за власним бажанням.

Звернення пацієнтів без направлення може бути платним. Оплата має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за тарифами, які затверджені органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я.

*Програма включає сорок один пакет медичних послуг.

За інформацією прес-служби Міністерства охорони здоров’я України

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні