Статті

Нікополь: тут ташувалася перша козацька Січ

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Нікополь, який окупанти постійно обстрілюють, знищуючи інфраструктуру і мирних жителів.

Місто, засноване козаками

Місто Нікополь розташоване на півдні України і входить до складу Дніпропетровської області. До 2022 року тут мешкало понад сто тисяч людей.

Заселяти територію, де зараз розташоване місто, стали ще за часів скіфів і сарматів.

Значно пізніше, наприкінці XV століття, ці землі починають освоювати українські козаки. У той час на місці сучасного Нікополя існувала козацька переправа через Дніпро, яка мала назву Микитин Ріг, оскільки покровителем Нікополя є Святий Микита.

З 1639 року протягом 13 років тут була розташована Січ, яка 1652-го була перенесена на острів Чортомлик. Цю Січ ще називають Микитинською, Першою або Старою. За кілька років, у 1647 році, в районі сучасного Нікополя Богдан Хмельницький рятувався від переслідувань коронного польського уряду, а трохи згодом саме тут його було обрано гетьманом України.

1779 року на березі Дніпра почалося будівництво фортеці, якій було дано назву Слов’янськ. За наказом Потьомкіна, разом із фортецею мали побудувати і місто Слов’янськ, проте ані фортеця, ані місто так і не були збудовані. У поселенні, що перебувало тут, жили запорізькі козаки, які переселилися у містечко після руйнування Нової Січі. Незабаром поселення здобуло назву Нікополь, що у перекладі з грецької означає «місто Микити».

Стає великим промисловим центром

З початку XIX століття Нікополь починає розвиватися як торговельно-ремісниче місто, і важливу роль у цьому відігравала Нікопольська пристань. Крім того, на розвиток Нікополя значно вплинули видобуток марганцевої руди, відкриття чавуноливарного і механічного заводів.

Під час подій Першої світової війни та Української революції (1917-1921 роки) влада у Нікополі постійно змінювалася, а з 1920 року остаточно перейшла до рук більшовиків. За радянських часів Нікополь був промисловим центром, основу якого складали металургійні підприємства. Під час Другої світової війни Нікополь з 1941 року перебував в окупації і був звільнений у 1944 році.

У 2014 році влітку та восени в місті проходили зйомки фільму «Милий Ганс, дорогий Петро». Основними декораціями став місцевий завод феросплавів.

Окупанти використовують ядерний шантаж

З початком повномасштабного вторгнення Нікополь не потрапив до числа окупованих територій. Проте із захопленого росіянами Енергодара, розташованого на другому березі Дніпра, окупанти, починаючи з перших днів, обстрілювали місто. Щоб уникнути наших ударів у відповідь, росіяни розмістили свої гармати на території Запорізької атомної електростанції, таким чином застосовуючи ядерний шантаж.

Сьогодні загарбники постійно обстрілюють Нікополь із «Градів» і важкої артилерії. Б’ють по житлових кварталах, руйнують будинки та інфраструктуру, страждає мирне населення.

Метки: история

Новое на сайте

  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29