Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому з віком погіршується зір та як його зберегти

Чому з віком погіршується зір та як його зберегти

Этот материал также доступен на русском языке
З віком організм зношується, страждають і очі. Після 40 років відбуваються поступові зміни видимості дрібних предметів, читання та письма на близькій відстані, людина починає відсувати текст далі від очей, при цьому вони швидко втомлюються, а букви втрачають чіткість, зливаються.

Чому вікові зміни є неминучими, і навіщо після 50 років потрібне щорічне обстеження очей, «На пенсії» розповіла лікарка-офтальмолог вищої категорії Олена Парамончик.

 Що значить «вікові зміни очей»?

З віком усі системи та органи людського організму закономірно зношуються і починають гірше справлятися зі своїми функціями. Природний процес старіння зачіпає і структури ока, у яких вже з 40 років починають відбуватися мікрозміни, що впливають на чіткість та гостроту зору.

У той же час офтальмологи поділяють процеси, пов’язані з фізіологічним старінням організму, і захворювання очей, які є характерними для пацієнтів похилого віку. Адже якщо вікові зміни очей зазвичай є безпечними і частково коригуються простими способами і заходами профілактики, то офтальмологічні захворювання можуть призвести до повної втрати зору і потребують постійного контролю і серйозного лікування аж до хірургічного втручання.

Які зміни є неминучими?

Ось які вікові зміни неминуче відбуваються з нашими очима:

  •  кришталик ущільнюється, втрачає свою колишню еластичність і здатність заломлювати світло правильно – це основна причина розвитку вікової далекозорості, через яку стає важко читати і чітко бачити дрібні предмети на близькій відстані;
  •  зіниці зменшуються через те, що слабшають м’язи, відповідальні за їх розмір, – у результаті людині потрібно більше освітлення для комфортного читання, а очі починають гірше адаптуватися при виході з темного приміщення на світло;
  •  кожні 10 років людина втрачає 1-3 градуси периферичного зору, тому з роками кут огляду стає значно меншим;
  •  розвивається синдром сухого ока, що проявляється печінням, свербежем і почервонінням очей, іноді – нечіткістю зору;
  •  сприйняття яскравості та контрастності погіршується – з віком зменшується кількість клітин сітківки, що відповідають за колірне сприйняття;
  •  склоподібне тіло відшаровується – це викликає нешкідливі «мушки» або спалахи світла перед очима.

Коли йти до лікаря?

До основних захворювань очей, які потенційно можуть виникнути у будь-якому віці, але зазвичай є характерними для людей старшого віку, належать катаракта, глаукома, макулодистрофія та діабетична ретинопатія.

Ці патології мають різні симптоми, які часто збігаються з віковими змінами очей. Тому, щоб не пропустити початок небезпечного захворювання, після сорока років важливо щороку відвідувати офтальмолога і проходити комплексну діагностику зору навіть без особливих скарг на самопочуття.

Чим допомогти очам?

Підтримати здоров’я очей і звести до мінімуму дискомфорт від вікових змін допоможуть такі заходи:

  •  не забувайте про зволоження очей: корисно робити компреси на заплющені повіки із ватних дисків, змочених у теплій воді;
  •  захищайте очі від ультрафіолету, навіть взимку у сонячну погоду носіть сонцезахисні окуляри;
  •  харчуйтеся збалансовано: до найкорисніших «офтальмологічних» продуктів належать гарбуз, морква, абрикоси, чорниця, яйця, яловича печінка, болгарський перець.

***

Проста розминка для очей

  •  швидко поморгайте протягом хвилини, але без перенапруги повік;
  •  поводьте очима вгору і вниз; потім праворуч-ліворуч; зрештою, по діагоналі. Робіть вправи, не змінюючи положення голови, по 10 разів у кожному напрямку;
  •  сядьте, розслабтеся, потріть долоні одна об одну і щільно прикрийте ними заплющені очі, досягнувши ефекту повної темряви. Проведіть у такому положенні 5 хвилин.

Ірина Кадченко

Нове на сайті