Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЗарядки від мобілок можуть бути небезпечними: можна залишитися без дому

Зарядки від мобілок можуть бути небезпечними: можна залишитися без дому

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно в Одесі горів двоповерховий будинок. За припущенням співробітників МНС, ймовірна причина загоряння - аварійний режим зарядного пристрою акумуляторної батареї.

Вибирайте «рідну» зарядку

Не будемо, звичайно, виключати того, що йдеться про зарядку потужної батареї, яка використовується для освітлення будинку, але вони зазвичай набагато надійніші, ніж зарядні пристрої мобільних телефонів.

І вищезгадана одеська трагедія, швидше за все, пов’язана саме із зарядкою мобілки. І це далеко не перший випадок. Тому постараюся пригадати, чого мене вчили на кафедрі електроживлення пристроїв зв’язку в ОЕІЗ імені Попова і поділюся інформацією з читачами.

Щоб менше було подібних приводів для публікацій. Почнемо з того, що не раз спостерігав на так званих барахолках (як у Херсоні, так і в Одесі), як люди риються в купі насипаних зарядних пристроїв, підбираючи до своєї мобілки підходящий за принципом, щоб роз’єм шнура вліз у гніздо.

Це помилка: зарядка має бути лише «рідною» саме для цієї моделі. Якщо купите з більшою потужністю, то більший струм перегріє вашу зарядку, і вона може спалахнути. Більше того, не виключеним є і вибух акумулятора в мобілці.

Не залишайте зарядку в розетці

Колись в описі прочитав повчання: не залишайте зарядний пристрій у розетці, знявши слухавку з зарядки. Так, буває таке. Адже зараз у нас часто-густо відбуваються стрибки напруги в мережі. Допуск – 220 вольт плюс (мінус) 10%, але іноді вольтаж занадто високий. І тоді зарядка, що працює в аномальному режимі, залишена в розетці, легко може спалахнути.

До речі, у зв’язку з можливістю загоряння і процес заряджання телефону має бути під вашим візуальним контролем. А отже, не вночі. І якщо говорити про ймовірність різкого пожежонебезпечного завищення напруги в побутовій мережі, то не слід забувати і про грози. Розряд блискавки при збігу інших негативних обставин може спалити всю побутову техніку, що включена в розетки.

Те саме добре виходить і у співробітників РЕМ (районні електромережі), які займаються профілактикою свого силового обладнання. За чверть століття роботи в херсонській журналістиці мені як мінімум двічі доводилося розбиратися в такому конфлікті: закінчилося профілактичне обслуговування підстанції, енергетики ввімкнули рубильник і в квартирних розетках виявилося 380 Вольт! «Полетіли» холодильники, телевізори, мікрохвильові печі та інше дороге добро.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні