Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯку пенсію вигідніше обрати: за інвалідністю чи за віком

Яку пенсію вигідніше обрати: за інвалідністю чи за віком

Этот материал также доступен на русском языке
У редакційній пошті чимало листів із питанням загального характеру, які хвилюють та стосуються багатьох українців. У таких випадках ми публікуємо відповіді на своїх сторінках. Так сталося й із листом рівненського пенсіонера Віктора Наконечного.

Наш читач розповів свою історію та попросив по можливості перевірити правильність розрахунку пенсії. Ми розділили листа на кілька частин і вирішили по порядку прокоментувати кожну з них. Дві відповіді вже опубліковано.

Яка пенсія вигідніша

«Я звільнився у червні 2022 року. Наразі розмір пенсії становить 2520 гривень. За весь цей час хотів перевестися з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком, але мене запевняли, що пенсія за віком буде меншою, ніж за інвалідністю. Про те, скільки я в Пенсійному фонді не питав, яка в мене пенсія – за інвалідністю чи за віком – відповіді не маю і сьогодні».

Віктор Наконечний, м. Рівне

2520 гривень – саме таким є на сьогодні розмір мінімальної пенсійної виплати для непрацюючих осіб. Він встановлений з 1 березня 2023 року для тих, хто отримує пенсію за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Він може бути таким незалежно від того, чи ви на пенсії за інвалідністю або на пенсії за віком. Якщо вам виплачують пенсію за віком, то за наявності 22 років стажу її основний розмір складає орієнтовно 22% від зарплати. А якщо і зарплата маленька, то може бути значно меншою за мінімальну. В такому разі встановлюється доплата, щоб загальна сума пенсії була не нижчою за 2520 гривень.

Якщо ж це пенсія за інвалідністю, то її основний розмір буде ще вдвічі нижчим. Але до нього все одно встановлюється доплата, щоб пенсія була не нижчою за 2520 гривень. Це саме той випадок, коли перехід з одного виду пенсії на інший не завжди впливає на її загальний розмір.

Однак щоб знати більше про власну пенсію, ви можете звернутися до місцевого Пенсійного фонду не усно, а письмово. На вашу заяву або лист вони мають надати за законом письмову відповідь, де і зазначать, який вид пенсії ви отримуєте. Можна це дізнатися і зареєструвавшись на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні