Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСухий кашель може спровокувати зміщення серця - поспішайте до лікаря-пульманолога

Сухий кашель може спровокувати зміщення серця – поспішайте до лікаря-пульманолога

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас з'явилися напади кашлю, що супроводжуються важкістю у грудях, слід відвідати сімейного лікаря і виключити плеврит. Це захворювання за симптомами схоже на звичайну застуду, але загрожує серйозними наслідками.

Чому виникає плеврит і чим він небезпечний, розповіла лікарка-пульмонолог вищої категорії Наталія Масич.

Що таке плеврит?

Плеврит – це запальний процес у плеврі (тонкій оболонці, що вистилає грудну клітку і обволікає легені). Він рідко виникає як самостійна патологія, частіше стає ускладненням різних гострих або хронічних захворювань органів грудної порожнини. За статистикою, частіше проблеми з плеврою діагностуються у чоловіків середнього та похилого віку. Загалом на частку плевриту припадає до 15% усіх патологій легень.

 Чому виникає запалення?

Причини розвитку плевриту поділяють на інфекційні та неінфекційні.

  • Інфекційне запалення плеври часто обтяжує перебіг застуди, грипу, герпесу, туберкульозу, пневмонії, а також буває наслідком хірургічних операцій.
  • При неінфекційній природі плевриту його причиною можуть стати аутоімунні захворювання; злоякісні пухлини органів дихання або метастази у порожнині плеври; лейкоз; інфаркт легень або міокарда; тромбоемболія легеневої артерії; панкреатит. Крім того, викликати ураження плеври здатні перенесені травми, опіки, вплив хімічних засобів, променева терапія.
  • Іноді причина виникнення плевриту залишається нез’ясованою.

Як проявляється патологія?

Симптоми плевриту залежать від його форми (сухий або ексудативний) та характеру перебігу (гострий, підгострий, хронічний).

Для сухої патології характерні

  • напади кашлю, пов’язані з подразненням плеври,
  • прискорене, поверхневе дихання,
  • колючий біль у грудях, що посилюється при фізичному навантаженні, сміхі, нахилах.

При цьому хворий почувається краще, лежачи у позі на боці. Іноді спостерігаються симптоми загальної інтоксикації організму:

  • озноб,
  • невелике підвищення температури тіла,
  • відсутність апетиту,
  • швидка стомлюваність.

Посилення симптомів може говорити про формування ексудативного плевриту. Для нього типовими є сильний тупий біль з одного боку грудної клітки, відчуття важкості і стиснення у грудях, болісний сухий кашель, шуми в легенях, задишка, прискорене серцебиття, блідість або синюшність шкіри, набухання шийних вен, тривале підвищення температури тіла, слабкість, пітливість, сонливість.

Також при обох формах плевриту пацієнта можуть турбувати сильна болісна гикавка, здуття живота, нерівномірний рух грудної клітки (одна її половина ніби трохи «запізнюється» на вдиху), блювання до або після їди.

Якщо в плевральній рідині з’являється гній, то температура підвищується до 40 градусів, хворому стає важко дихати, і він постійно приймає вимушену позу, щоб полегшити дихання.

Яке лікування можуть призначити?

Лікування плевриту залежить від причини, що його викликала, і вираженості симптомів. Для терапії основного захворювання можуть бути призначені антибіотики, противірусні та протигрибкові засоби, кортикостероїди (при аутоімунних захворюваннях). Для усунення симптомів застосовуються протизапальні, знеболювальні та сечогінні препарати, ліки від кашлю, фізіопроцедури. При ексудативному плевриті також проводиться видалення рідини з плевральної порожнини. У складних випадках застосовується хірургічне втручання.

Хворому також рекомендується

  • спокій і постільний режим,
  • дієтичне харчування (мінімум простих вуглеводів, солі та рідини, більше білків та вітамінів),
  • після покращення стану – лікувальна фізкультура, дихальні вправи.

Якщо вчасно не звернутися до лікаря

Запущений плеврит без адекватного лікування здатний призвести до незворотних процесів, що зачіпають органи дихання: спайок плеври, пневмосклерозу, дихальної недостатності. Крім того, через велику кількість плевральної рідини може відбутися зміщення серця і розвинутися серцево-судинна недостатність.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні