Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПам'ятник Батьківщині-матері: за що газети «На пенсії» та «Одеське життя» отримали подяку...

Пам’ятник Батьківщині-матері: за що газети «На пенсії» та «Одеське життя» отримали подяку від Нацбанку

Этот материал также доступен на русском языке
Нагадаємо читачам, що у газеті «На пенсії» №31 від 1 серпня ми повідомили про своє звернення до голови НБУ Андрія Пишного з ідеєю. Вона полягала в тому, щоб НБУ викарбував пам'ятні монети з нержавіючої сталі, з якої було виготовлено герб СРСР, демонтований нещодавно з пам'ятника Батьківщині-матері у Києві.

Газети «На пенсії» та «Одеське життя» виступають з ініціативою: переплавити герб СРСР та накарбувати моне.

І ось з Нацбанку надійшла відповідь.

Досвід виготовлення монет з нержавіючої сталі, міркували ми, НБУ має: адже сотні мільйонів 1-,2- і 5-копійчаних монет були зроблені саме з цього металу. А про величезний символізм перетворення радянського герба на популярні в усьому світі українські пам’ятні монети й говорити не доводиться.

Відповідь з НБУ надійшла дуже оперативно. Її підписав заступник голови НБУ Олексій Шабан. Як ми й очікували, оцінку нашій ідеї було дано однозначно позитивну. Але на жаль, між схваленням цієї ідеї та її реалізацією постала непереборна на сьогодні ситуація, викликана війною.

«В Україні підприємств, здатних виготовити сталевий прокат з точністю та якістю, достатніми для виготовлення монет, наразі немає. Закупівлю заготовок зі сплавів нержавіючої сталі Банкнотно-монетний двір здійснює виключно у закордонних виробників (Італія, Іспанія, Німеччина)», – значиться у відповіді заступника голови НБУ нашій газеті.

***

Ну що ж, шановні читачі, давайте ключовими словами у цій інформації вважати «наразі». Адже завжди і скрізь за сьогоденням приходить майбутнє. У найближчому майбутньому ми разом з вами чекаємо на Перемогу, у трохи віддаленішому – реанімацію зруйнованих війною промислових підприємств. Ось тоді ми й нагадаємо НБУ про схвалену ним нашу ідею з приводу пам’ятних монет. У сталевої країни на згадку про Перемогу обов’язково повинні бути монети з ТІЄЇ сталі – котра ніколи не іржавіє. ЩОБ ПАМ’ЯТЬ ПРО ПЕРЕМОГУ СТОЛІТТЯМИ НЕ ІРЖАВІЛА!

До речі, на завершення своєї відповіді Олексій Шабан, який дізнався про нашу постійну рубрику «Відомі люди на монетах», написав від імені Нацбанку: «Ми щиро вдячні за вашу просвітницьку діяльність і популяризацію нумізматичної програми України». Що ж, спасибі, дуже приємно, але підкреслимо, що на чільному місці в нас стоїть вдячність наших читачів – за газету взагалі, і за цю рубрику – зокрема.

І цю вдячність ми реально відчуваємо. Тож спасибі і вам, наші читачі.

Редколегія газет «На пенсії» та «Одеське життя»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні