П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗеленка чи йод? Що вибрати?

Зеленка чи йод? Що вибрати?

Этот материал также доступен на русском языке
Це питання знайоме кожному. Ставити його доводиться тоді, коли ми поранилися. І думки, чим краще обробити рану, часто розходяться.

Ми звикли обробляти зеленкою і йодом все, починаючи з дрібного порізу об папір і закінчуючи раною, що кровоточить, отриманої на виробництві. Але чому віддати перевагу, коли є вибір?

Виявляється, спиртовий розчин йоду і розчин діамантового зеленого мають суттєві відмінності, а щоб отримати з застосовуваного засобу користь, а не навпаки, необхідно знати, чому саме і в яких ситуаціях слід віддавати перевагу.

Як «працює» йод?

Йод викликає приплив крові до тканин, сприяючи їхній швидкій регенерації. Однак він сильно підсушує шкіру, а у великих кількостях може навіть викликати опік. Тому не варто обробляти саму пошкоджену поверхню. Щоб уникнути опіку, йод наносять на шкіру навколо рани: це запобігає потраплянню мікробів.

Йод застосовують тільки для невеликих подряпин та саден. Великі і глибокі рани потребують іншої обробки. Однак, якщо під рукою немає іншого антисептика, то наносити йод можна і на відкриту рану, попередньо розбавивши його водою.

При цьому йод незамінний, коли йдеться про лікування синців, набряків та вивихів. Викликаючи приплив крові, він стимулює швидке відновлення тканин. Наносять йод сіткою на пошкоджене місце і оновлюють «малюнок» у міру того, як він блідне. Крім того, йод, за рахунок своїх властивостей (підсушує) відмінно бореться з прищами.

Особливості зеленки

Зеленка, навпаки, діє м’яко і не обпікає шкіру, завдяки чому її можна наносити прямо на відкриту рану. Вона проникає у тканини глибше, відмінно підсушує та захищає від нагнивання. При цьому її дія триваліша, ніж у йоду, завдяки чому зеленка незамінна, коли потрібен тривалий захист від мікробів.

Засіб підходить не лише для обробки ран, але й для лікування висипів під час вітрянки або герпесу.

***

Отже, під рукою дійсно краще тримати обидва засоби, але не для того, щоб замінити один на другий. Йод – для невеликих саден, закритих травм та синців, зеленка – для більших ран та нагнивання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні