П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому болить голова і темніє в очах?

Чому болить голова і темніє в очах?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас часто болить і паморочиться в голові, при цьому темніє в очах і дзвенить у вухах – це може говорити про те, що клітинам вашого мозку не вистачає кисню.

Чому виникає такий стан і чим загрожує, якщо його не лікувати, пояснила лікарка-невролог вищої категорії Наталія Гомоненко.

Проблема людей старшого віку

– Різними симптомами гіпоксії головного мозку часто проявляється синдром хребетної артерії (СХА). Ця патологія розвивається на тлі порушення кровотоку в артерії через деформацію її стінки, звуження просвіту, компресії самої судини або навколишніх нервів. Найчастіше цей синдром виникає у комплексі з остеохондрозом шийного відділу хребта.

Довгий час синдром хребетної артерії, який також називають шийною мігренню або синдромом Барре-Льєу, вважався проблемою людей старшого віку. Але в останні десятиліття патологія дуже помолодшала і сьогодні зустрічається навіть у дітей. Багато в чому це пов’язано з малорухливим способом життя сучасних людей.

Прояви синдрому не лише істотно погіршують якість життя людини, а й у міру прогресування патології можуть стати причиною розвитку транзиторних ішемічних атак (гострий короткочасний напад, у якому порушується мозковий кровообіг) і навіть інсульту.

У чому причина розвитку патології?

Існує кілька основних причин розвитку СХА. Серед них насамперед виділяють ті, що пов’язані з хребтом: шийний остеохондроз, спондильоз, спондилоартроз, міжхребцеві грижі та протрузії, наслідки травм шиї та спини, уроджені аномалії кісток шиї.

До невертеброгенних причин розвитку синдрому (не пов’язаних з хребтом) належать: атеросклеротичне ураження хребетних артерій та інші патології судинної стінки, дефекти і аномалії будови шийних судин, тонічні спазми м’язів шиї.

Основними факторами ризику для розвитку СХА є сидяча робота, тривале перебування за кермом, неправильно обладнане спальне місце, малорухливий спосіб життя в цілому. Відіграє роль і наявність зайвої ваги, високий рівень холестерину, порушення обміну речовин.

Як проявляється недуга?

Шийна мігрень може проявлятися по-різному. Типові ознаки гіпоксії головного мозку – це

  • раптові запаморочення,
  • сильний пульсуючий головний біль,
  • відчуття важкості в потилиці,
  • прискорене серцебиття,
  • погіршення зору,
  • «мушки» або потемніння в очах,
  • переднепритомний стан або навіть непритомність.

Також може спостерігатися шум або дзвін у вухах, зниження слуху, відчуття клубка або першіння у горлі, хрускіт, біль і скутість в області шийних хребців, порушення рівноваги, хиткість ходи, напади жару і ознобу, що чергуються. Часто деякі симптоми з’являються або посилюються після тривалого перебування у незручній позі або різкому повороті голови.

Крім того, у пацієнтів з синдромом хребетної артерії часто відзначається метеочутливість, зниження концентрації уваги, швидка стомлюваність, сонливість.

Які є методи лікування?

Для встановлення діагнозу необхідна консультація невролога, а також рентгенографія шийного відділу хребта, дуплексне сканування судин шиї та голови, ангіографія судин, біохімічний аналіз крові. За необхідності проводиться КТ і МРТ шийного відділу хребта і головного мозку, огляд очного дна, перевірка слуху. Можуть бути потрібні консультації офтальмолога, отоларинголога, судинного хірурга.

Метод лікування залежить від причини, що спричинила порушення кровотоку.

  • Призначаються протинабрякові препарати, що усувають стиск судин сусідніми тканинами;
  • ангіопротектори і венотоніки для зміцнення стінок судин;
  • нейропротектори, що захищають нервову тканину від ішемії;
  • антиоксиданти, що покращують обмін речовин у клітинах головного мозку;
  • міорелаксанти, що знижують підвищений тонус м’язів;
  • спазмолітики для усунення головного болю;
  • вітаміни групи В.

При здавленні судин хребцями пацієнтам показані носіння коміра Шанцю, фізіотерапія, лікувальна фізкультура, масаж.

У складних випадках іноді показано хірургічне лікування.

Допоможуть самомасаж і розминка

Для запобігання розвитку шийної мігрені:

  •  спіть на ортопедичному матраці та невисокій подушці;
  •  проводьте менше часу в телефоні та планшеті – використання цих гаджетів потребує незручного положення і напруження шиї;
  •  регулярно робіть легкий самомасаж і розминку шийних м’язів.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні