П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити, щоб поліпшити роботу жовчного міхура

Що робити, щоб поліпшити роботу жовчного міхура

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читачки: "Почало боліти у правому підребер'ї, і сімейний лікар запідозрив, що причина - у згущенні жовчі та спазмах жовчовивідних шляхів. Радить попити жовчогінний чай. Як ще покращити роботу жовчного міхура?"

Відповідає лікар-гастроентеролог Ігор Червак:

Основа основ – правильно харчуватися 

– Щоб міхур нормально скорочувався, важливо їсти вчасно і регулярно, без великих перерв.

Якщо людина приймає їжу, як іноді буває, один раз на день, то жовч у міхурі застоюється, починають з’являтися пластівці.

Важливо, щоб у раціоні було багато свіжих овочів та фруктів: щонайменше 500 грамів на день. Вони містять пектин і клітковину, що підсилюють функцію міхура, його моторику, покращують властивості жовчі. Крім того, яблука, сливи, груші, помідори, огірки, ягоди багаті на вітаміни, мікроелементи.

А солодке, жирне, борошняне треба обмежувати, щоб уникнути появи зайвих кілограмів. Надмірна вага – фактор ризику жовчнокам’яної хвороби.

Нагадаємо, ми розповідали, що і солодке буває корисним: солодке буває корисним: медики назвали ласощі, які мають бути у раціоні літніх людей.

Треба багато пити 

Важливо вживати достатню кількість рідини. У людини, яка п’є мало води, згущується не лише жовч, а й шлункові соки, сеча, кров. У нирках найчастіше утворюються солі, каміння.

Людині середньої ваги (близько 70 кілограмів) потрібно приблизно 2-2,5 літра рідини на день. Половина – чиста вода, решта – рідина у стравах та напоях: суп, чай, компот, сік, кефір. Воду краще пити між їдою.

Фізично активний спосіб життя – запорука здоров’я

Потрібно бути фізично активним: бігати, плавати, танцювати, робити ранкову зарядку з нахилами та присіданнями. Це хороше тренування для м’язів, крім того, фізичне навантаження корисне і для жовчного міхура, судин, серця, мозку, ендокринної системи, імунітету.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні