Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи потрібно відмовлятися від жирів при проблемах із жовчним міхуром

Чи потрібно відмовлятися від жирів при проблемах із жовчним міхуром

Этот материал также доступен на русском языке
Читачка цікавиться: "УЗД показало, що в мене в жовчному міхурі холестеринові пластівці. З ними треба щось робити?"

Відповідає гепатолог Вадим Шипулін:

– Звичайно такі пластівці виникають у тих, хто страждає надмірною масою тіла, у кого порушений ліпідний обмін і підвищений холестерин. Тоді при застої жовчі утворюються пластівці (сладж). Треба звернутися до лікаря та пройти курс лікування, що допомагає «вигнати» пластівці та покращити відходження жовчі. Інакше ці кристали холестерину можуть прикріпитися до стінки жовчного міхура, і наступного разу на УЗД лікар побачить поліп.

Це лжеполіп (справжні ростуть з епітелію жовчного міхура). Діагноз звучить так: холестероз жовчного міхура. Якщо пацієнт не має дискомфорту, порушення функції підшлункової залози, його спостерігають і лікують консервативно.

– Хто ризикує захворіти на жовчнокам’яну хворобу?

– Якщо у вас є родичі, особливо по жіночій лінії, які страждали на це захворювання, треба перевірятися.

– Чи потрібно дотримуватися певної дієти?

– На жаль, деякі лікарі вводять пацієнтів в оману, розповідаючи: якщо з’явився сладж, в жодному разі не можна їсти жирне. Навпаки, жовч найкраще виділяється, коли в організм надходить жир. Є багато досліджень, які доводять: якщо люди дотримуються низькожирової дієти, каміння у них утворюється швидше.

Корисна рослинна олія – оливкова, кукурудзяна, соняшникова, гарбузова та інші. Достатньо двічі на день заправляти салати. Якісна вершкове масло також не зашкодить.

Людям, схильним до застою жовчі, в жодному разі не можна допускати, щоб жовчний міхур залишався малорухомим. Потрібно бути активними, більше ходити, робити зарядку, правильно харчуватися.

Смажене, жирне (мова йде про тваринні жири), алкоголь слід виключити, особливо якщо проблеми з жовчним вже виникли. Чим краще працює жовчний міхур, тим менше шансів, що там утворюється камінь.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні