Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаРізнеІсторичні битви та військові традиції: як у різні часи українці билися з...

Історичні битви та військові традиції: як у різні часи українці билися з Московією

Этот материал также доступен на русском языке
Історія зберігає величезну кількість фактів про різні силові протистояння нашого народу із загарбниками.

Сьогодні Росія намагається привласнити собі не лише наші землі, а й нашу історію. І робить вона це не вперше.

Як у різні часи українці билися з Московією

БИТВА ПІД ОРШЕЮ, 1514 рік

Навіть у XVI столітті росія намагалася «відновити історичну справедливість». Вона захопила Чернігово-Сіверські землі й направила свої війська на Оршу, яка на той час була частиною Великого князівства Литовського. Однак під Оршею росіян чекало польсько-литовське військо, до складу якого входили й загони українських козаків. Об’єднаним військом командував волинський князь Костянтин Острозький, який спритним маневром забезпечив перемогу над росіянами. Українські та литовські вершники вдали, що відступають. Російські війська рушили за ними, проте потрапили до спеціально залишеної засідки. В результаті російське військо було розбито, і в історії російської держави настали смутні часи.

КОНОТОПСЬКА БИТВА, 1659 рік

Під час польсько-російської війни на боці Польщі, як відомо, воювало козацьке військо. У 1659 році частина російської армії оточила Конотоп. Росіяни були настільки впевнені у перемозі, що взяли в бій лише кінноту. На той час Конотопський гарнізон очолював ніжинський полковник Григорій Гуляницький, соратник гетьмана Івана Виговського. Він уміло організував оборону, однак у місті почався голод, населення почало нарікати, що майже призвело до здачі міста. Однак підійшли війська гетьмана Виговського і кримського хана, які допомогли здобути перемогу над кінними загонами російської армії і зняти облогу Конотопу.

БІЙ ПІД КРУТАМИ, 1918 рік

Цей бій вважається однією з найгероїчніших сторінок української історії. На залізничній станції біля села Крути розгорнулася битва між радянською армією і студентами та юнкерами, які захищали молоду українську державу. Незважаючи на величезні втрати, ціною власних життів вони змогли зупинити просування радянської армії на Київ. Після цього кривавого бою радянську армію було паралізовано на чотири дні.

БИТВА ПІД ЖОВКВОЮ, 1945 рік

Під час Другої світової війни під містом Жовква Львівської області відбувалися бої між загонами НКВС та українськими повстанцями. За традицією, росіяни почали наступ на світанку, сподіваючись здобути перемогу завдяки раптовості й своїм переважаючим силам. Сотня повстанців потрапила в оточення, але продовжувала бій. Вже надвечір на допомогу їм прийшли нові підрозділи Української повстанської армії, і енкаведистам довелося поспішно відступити. У боях вони втратили близько 500 людей, включаючи офіцерів із вищого командного складу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні