Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяОсобливий день Церкви: чотири свята 14 серпня

Особливий день Церкви: чотири свята 14 серпня

Этот материал также доступен на русском языке
14 серпня Церква відзначає чотири свята. 

Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього

14 серпня Церква святкує Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього. Ми згадуємо Того, чиєю силою знаряддя страти стало древом життя для віруючого. Походження цього свята пов’язане з традицією, яка в IX столітті утвердилася в Константинополі у зв’язку з поширенням смертоносних епідемій у розпал спеки – виносити на початку серпня частину Животворчого Хреста з будинкової церкви грецьких імператорів до храму Святої Софії. При цьому також освячували воду, виходили хресними ходами на вулиці та дороги, і багато недужих зцілювалися. До цього дня у всіх православних храмах у це свято відбувається чин освячення води.

Пам’ять Старозавітних мучеників

Також у цей день святкується пам’ять Старозавітних мучеників – Єлеазара, його учнів братів Маккавеїв та їхньої матері Соломонії, які постраждали за неухильне збереження Закону Божого. З ім’ям мучеників Маккавеїв пов’язана традиція приносити на освячення мак, що, очевидно, спричинено співзвуччям його назви з ім’ям мучеників.

Свято Медового Спасу

Це свято в народі названо Медовим Спасом, тому що до цього часу достигає мед нового збору, який прийнято приносити до храму як явне втілення Божої ласки до нас грішних. Потрібно пам’ятати, що освячення меду в цей день – це лише благочестива традиція, яка ніяк не пов’язана зі святом Всемилостивого Спаса, і тим більше не повинна затьмарювати справжнє значення святкування.

Що ж до цілющої сили меду, його благотворні властивості відомі всім. Напевно, ні в кого не виникає сумнівів у корисності та цілющих якостях цього продукту. Але забобонно надавати меду, освяченому в храмі цього дня, якусь чудотворну силу – отже, поклонятися тварюці, замість того, щоб почитати Творця, Який дав нам усі ці блага.

Початок Успенського посту

Також 14 серпня – початок Успенського посту, який триває два тижні – до свята Успіння Божої Матері. Це суворий піст, присвячений пам’яті Пресвятої Діви Марії, котра в пості та молитві перебувала в храмі з раннього дитинства. Цим постом ми повинні очистити свої душі і, наслідуючи Пресвяту Богородицю, провести цей час у молитві, помірності та богомисленні.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні