Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаГрошова допомога ветеранам: коли чекати та скільки?

Грошова допомога ветеранам: коли чекати та скільки?

Этот материал также доступен на русском языке
У квітні цього року уряд ухвалив закон, згідно з яким було змінено дату щорічної виплати ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів. І це не єдина новина для отримувачів державної фінансової допомоги.

Що ще треба знати ветеранам війни, сім’ям загиблих, жертвам нацистських переслідувань та іншим пільговикам?

Грошова допомога, яка раніше виплачувалася до 5 травня згідно зі Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 367-ХІV, тепер виплачуватиметься до Дня Незалежності – до 24 серпня.

Розміри виплат цього року стали меншими. Ймовірно, через економію державного бюджету. Так, згідно з Постановою Кабміну № 754 від 21 липня 2023 року*, ветерани та інші пільговики отримають допомогу у такому розмірі:

1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) ув’язненим концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

  •  І групи – 3100 гривень (було 4421 гривня);
  •  ІІ групи – 2900 гривень (було 3906 гривень);
  •  ІІІ групи – 2700 гривень (було 3391 гривня);

2) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового утримання їхніх батьків – 1000 гривень (було 1491 гривня);

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3100 гривень (було 4421 гривня);

4) членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яких встановлено згідно з пунктом 1 статті 10 Закону № 367-ХІV, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 650 гривень (було 966 гривень);

5) учасникам війни та колишнім в’язням концтаборів, гетто, особам, насильно вивезеним на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістичним режимом у тилу ворога – 450 гривень (було 612 гривень).

***

Представники зазначених категорій, яким пільговий статус було встановлено до 24 серпня цього року включно, мають отримати грошову допомогу до 1 жовтня. Якщо допомога не надійде, пільговики мають право звернутися за виплатою до територіального управління Пенсійного фонду України за зареєстрованою адресою проживання та отримати її до 1 листопада поточного року. У разі смерті одержувача, грошова допомога не виплачується.

Як рахували?

Розмір грошової допомоги обчислювався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність ,– 2 093 гривень.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  •  І групи – 2093 грн х 150% – 3100 грн;
  •  ІІ групи – 2 093 грн х 140 % – 2 900 грн;
  •  ІІІ групи – 2 093 грн х 130 % – 2 700 грн.

Для виплати учасникам бойових дій застосовано коефіцієнт 50% прожиткового мінімуму, для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України – 30% та учасників війни – 20%.

* «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні