Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиКоли чекати на виплати ветеранам Другої світової

Коли чекати на виплати ветеранам Другої світової

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку до 5 травня ветеранам Другої світової війни, жертвам нацистських переслідувань та воїнам-інтернаціоналістам виплачували одноразову грошову допомогу.

З цього року термін виплат зміниться – його перенесли з 5 травня на 24 серпня. Верховна Рада підтримала законопроект про виплату грошової винагороди ветеранам війни до Дня Незалежності України і надала право Кабінету Міністрів встановлювати розміри та порядок здійснення такої виплати.

Очікувати на збільшення сум допомоги цього року не слід. Швидше за все, вони залишаться на рівні 2022 року. Про це, зокрема, йдеться у законопроекті «Деякі питання виплати у 2023 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

Нагадаємо, що у 2022-му виплати становили:

  • · особам з інвалідністю внаслідок війни і колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концтаборів:

І група – 4421 грн.;

ІІ група – 3906 грн.;

III група – 3391 грн.;

  • · учасникам бойових дій і колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концтаборів – 1491 грн.;
  • · особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 4421 грн.;
  • · членам сімей загиблих (померлих) ветеранів – 966 грн.;
  • · учасникам війни і колишнім в’язням концтаборів – 612 грн.

Грошова допомога постраждалим на роботі

Ще один важливий документ було схвалено. Він стосується держслужбовців, комунальників, медпрацівників, водіїв, залізничників, які постраждали через військову агресію під час виконання своїх професійних обов’язків.

У разі встановлення інвалідності зазначені особи зможуть отримати одноразові виплати у розмірі від 200 тисяч до 800 тисяч гривень (залежно від групи).

При втраті працездатності без встановлення інвалідності, яка настала внаслідок поранення (контузії, травми), виплата становитиме 100 тисяч гривень.

Родичі загиблих працівників матимуть змогу отримати 1 мільйон гривень. Порядок призначення і виплати такої допомоги має ухвалити Кабмін.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні