Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачБудинок зруйнований чи пошкоджений внаслідок воєнних дій. Кому та як допоможе держава?

Будинок зруйнований чи пошкоджений внаслідок воєнних дій. Кому та як допоможе держава?

Этот материал также доступен на русском языке
До програми «єВідновлення», через яку можна отримати компенсацію за пошкоджені квартири та будинки, нещодавно було внесено зміни.

Кому і як обіцяють допомогти найближчим часом? І що робити людям, у кого було повністю зруйновано житло?

Як виплачують компенсацію на косметичний ремонт?

Хто може отримати компенсацію?

На сьогоднішній день за програмою відновлення житла власники постраждалих від агресії РФ будинків і квартир можуть отримати грошову компенсацію (за умови, якщо вони ще не робили ремонт). Для цього потрібно подати заяву на електронний сервіс державних послуг «Дія». А потім отримати гроші на ремонт за програмою «єВідновлення» (Зверніть увагу: гроші виплачуються у безготівковій формі). Попередньо для отримання грошей слід відкрити картку в одному з банків, що беруть участь у програмі: «А-Банк», «ПриватБанк», ПУМБ.

Для ремонту пошкодженого житла їх власникам належиться грошове відшкодування у розмірі до двохсот тисяч гривень. На допомогу можуть розраховувати ті, чиє житло потребує косметичного ремонту: заміни вікон, дверей, ремонт даху. Насамперед кошти на ремонт виділяються учасникам бойових дій, мобілізованим, сім’ям загиблих військовиків, багатодітним сім’ям, людям з інвалідністю І та ІІ груп.

Згідно із законом, заявка розглядається протягом 30 днів. Після експертизи та оцінки постраждалого майна його власники отримують кошти на картку протягом кількох тижнів.

На що можна витратити гроші

Витратити кошти можна на безготівкову оплату товарів та послуг українських компаній, що займаються відновленням житла. Такі фірми повинні мати відповідні коди для роботи: 1520 (генеральні підрядники – житлове і торговельне будівництво); 5211 (будівельні магазини); 5231 (магазини скла, фарб, шпалер).

Якщо гроші не буде витрачено протягом року, їх повернуть до державного бюджету.

Що робити, якщо житло в «Дії » не зареєстровано?

Однак при подачі заявки на виплату компенсації через програму «єВідновлення» ваш будинок або квартира в «Дії» можуть не відображатися. І тут необхідно звернутися до державного реєстратора при органі місцевого самоврядування. Якщо відомості про житло відсутні у реєстрі або архівах, він направить запит до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) для підтвердження права власності. І внесе дані про житло до Реєстру. До реєстратора потрібно йти з готовим пакетом документів. Потрібно надати:

  • паспорт;

  • ідентифікаційний код;

  • правовстановлюючі документи на об’єкт нерухомого майна або їхні копії: свідоцтво про право власності, видане нотаріусом, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про придбання майна.

Якщо правовстановлюючі документи у вас є частково, ви можете звернутися до нотаріуса або державного реєстратора для їх відновлення в повному обсязі. Для тих, хто не має жодних документів, право власності визначатиметься у судовому порядку.

Про компенсацію за зроблений ремонт і на нове будівництво

Восени поточного року планується розширення програми «єВідновлення». Люди, які самостійно відремонтували пошкоджене внаслідок російської агресії житло, також зможуть отримати компенсації.

Обіцяє держава виділяти кошти і на відновлення повністю зруйнованого житла. У тому числі – будинків садового і дачного типу. Або надати житлові сертифікати на придбання нового житла. Такий сертифікат можна буде обміняти на житло в будь-якому населеному пункті. Для придбання приватного садового або дачного будинку у компенсаційну вартість увійде і придбання земельної ділянки.

Подати заяви на компенсацію можуть ті, хто:

  • досягнув 18 років;
  • мають ідентифікаційний код;
  • попередньо направили повідомлення про зруйноване майно;
  • є єдиними власниками майна, зареєстрованими у Державному реєстрі речових прав.

Місцева влада має забезпечити розгляд цих заявок вже з 15 серпня 2023 року. Гроші виплачуватимуть за наявності коштів на спеціальному рахунку Мінінфраструктури. Якщо їх буде недостатньо – створять електронний реєстр з чергою на компенсацію зруйнованого житла.

Як розрахувати розмір компенсації за зруйноване житло

Розмір компенсації розраховуватиметься за спеціальною формулою, що враховує регіон розташування знищеного житла, його площу і рік забудови:

Ві = Вср х Кр х Ккімн х Крік х Sзн ≥ Віпов, де:

Ві – розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна в гривнях;

Вср – вартість одного квадратного метра житла на вторинному ринку України (нині це 36 422,33 гривні);

Кр – регіональний коефіцієнт, що коригує вартість одного квадратного метра нерухомості залежно від регіону (наприклад, в Одесі він дорівнює 0,789 — 1,158, в Одеській області — 0,5-0,594);

Ккімн – кількість кімнат знищеної нерухомості (квартири) (1-кімнатна — 1,0261, 2-кімнатна — 0,9307, 3-кімнатна і більша — 0,9096);

Крік – рік, коли збудували зруйновану будівлю (для зройнованих будівль 1800-1917 років — 1,22, 1918 — 1990 років — 0,69 та з 1991 року і до сьогодні — 1,03);

Sзн – площа об’єкта;

Віпов – значок в кінці формули означає, що сума, яку ви розраховуєте, не може бути нижчою, ніж вартість будівництва нової нерухомості з такою самою площею.

***

Що ж до розміру компенсації за садовий або дачний будинок, то тут використовуватиметься така формула Ві = Вср х Кр х Sзн ≥Віпов, де:

Ві розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна у гривнях;

Вср – вартість одного квадратного метра житла на вторинному ринку України (це 22 197,14 гривні);

Кр – регіональний коефіцієнт, що коригує вартість одного квадратного метра нерухомості залежно від регіону;

Sзн – площа об’єкта.

Сума компенсації не може бути меншою за вартість будівництва будинку з тією ж площею, яку ви втратили. Хоча зараз там, де точаться активні бойові дії, підрахувати її важко. Адже невідомо, якою буде вартість будівництва житла у регіоні після перемоги. Тому сума, одержана в результаті підрахунку за формулою, може змінитися.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні