П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПільгиМати-героїня отримує маленьку пенсію: як можна її збільшити

Мати-героїня отримує маленьку пенсію: як можна її збільшити

Этот материал также доступен на русском языке
Жінки, які народили п'ятьох і більше дітей, додатково мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. 

«Я пішла на пенсію в 50 років як мати-героїня, яка народила шістьох дітей. Пенсію призначили ще в 1982 році. Тоді достатньо було мати 15 років стажу. Але я працювала далі і загалом маю 29 років стажу. Мої ровесники отримують пенсію вже по п’ять тисяч гривень, а в мене немає і чотирьох тисяч.

Мені зараз 91 рік, сама вже не можу нікуди піти, щоб чогось домогтися. Окрім статусу матері-героїні, маю ще статуси «дитина війни» та «ветеран праці».

Клавдія Масляна, м. Одеса»

Матері, які народили п’ятьох і більше дітей, дійсно мають право на пенсію при досягненні 50 років і за наявності 15 років стажу. Ці правила досі не змінилися.

Розмір пенсії залежить не лише від кількості стажу, а ще й від розміру заробітної плати. Подробиць розрахунку вашої пенсії ми, на жаль, не знаємо, щоб дати оцінку щодо правильності її нарахування. Ці дані є тільки в Пенсійному фонді.

***

Разом з тим зауважимо, що жінки, які народили п’ятьох і більше дітей, додатково мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Така пенсія виплачується у вигляді надбавки до основної пенсії. Зокрема, жінки, які народили шістьох дітей, мають право на доплату до пенсії в розмірі 36% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (2093 гривні). На сьогодні це становить 753,48 гривні. Сподіваємося, що така доплата вам встановлена.

Що стосується статусу «діти війни», то за нього доплачують лише 66,43 гривні. А за статус «ветеран праці» надбавок до пенсії взагалі не передбачено.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні