Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіБагатодітні матері зможуть отримувати пенсії за особливі заслуги: яка умова

Багатодітні матері зможуть отримувати пенсії за особливі заслуги: яка умова

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідний законопроєкт №8123 розглянуто комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та рекомендовано до прийняття.

З’явився новий законопроєкт щодо пенсій за особливі заслуги. Якщо закон буде ухвалено, зміни стосуватимуться багатодітних матерів, які втратили годувальника під час війни.

Відповідний законопроєкт №8123 розглянуто комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та рекомендовано до прийняття.

У пояснювальній записці зазначено, що українські жінки щороку отримують почесне звання «Мати-героїня». Ця державна нагорода присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8-ми річного віку 5-ох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку. Станом на сьогодні відповідний статус мають близько сімсот жінок.

Проєктом закону пропонується встановлювати таким жінкам одночасно дві надбавки: за особливі заслуги перед Україною та за заслуги померлого годувальника-військовослужбовця, який починаючи з 2014 року брав участь у відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації та/або інших держав, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій.

Справа в тому, що за чинним Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» якщо людина має кілька заслуг, то доплата встановлюється лише за однією з підстав – на вибір. Після прийняття зазначених змін багатодітна жінка зможе отримувати доплату і за свої заслуги і за заслуги чоловіка.

Нагадаємо, пенсії за особливі заслуги призначаються в розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, як надбавка до основної пенсії. Право на такі доплати мають, наприклад, ветеранам війни, нагороджені орденами і деякими медалями. У разі загибелі такого ветерана частину цієї надбавки можуть отримувати його родичі. Окремо право на пенсію за особливі заслуги мають і багатодітні жінки.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні