Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНа що слід звернути увагу в спеку людям похилого віку

На що слід звернути увагу в спеку людям похилого віку

Этот материал также доступен на русском языке
Спека завжди є стресом для людського організму, який намагається негайно адаптуватися до незвичних для нього умов. Саме тому він починає працювати "на межі" і витрачає на це величезну кількість ресурсів.

Щоб не стати жертвою літньої спеки необхідно дотримуватися запобіжних заходів, бути уважним і обачним. І особливо це важливо для людей старшого віку.

Поради дає геронтолог Надія Руніхіна:

1. Уважно контролюйте, скільки ви п’єте рідини. Тим, хто живе один і не впевнений у своїй пам’яті, можна використовувати той самий принцип, що і з ліками, які розкладаються в таблетницю на день: зранку налити воду в 1,5-2-літрову пляшку або графин, поставити на стіл і протягом дня випити. Важливо пити не лише воду – підійдуть морси, компоти, мінеральна вода, чай.

2. Найкраща дієта у спеку – легка молочно-рослинна. Овочі, фрукти, всілякі смузі, молочні продукти, нежирний або розведений кефір, нежирний сир. Це забезпечить організм вітамінами, мінералами, клітковиною та білком. Приймати їжу краще потроху, частіше робити невеликі перекушування.

3. Зменште фізичну активність. Не робіть навіть спроб попрацювати на городі. Проте не можна цілий день лежати. Потрібно обов’язково вставати, ходити. Можна вийти на вулицю і посидіти або погуляти у тіні, у парку, поряд із фонтаном, ставком.

4. Купатися у спеку у відкритих водоймах не слід. Через велику різницю в температурі повітря та води є ризик розвитку спазму судин і як наслідок – серцевого нападу.

5. На відкритому сонці людям похилого віку потрібно перебувати з обережністю – тільки в головному уборі, обов’язково використовувати сонцезахисні окуляри, закривати світлим одягом відкриті ділянки шкіри. Ризик пошкоджень шкіри, розвитку онкологічних захворювань під впливом ультрафіолету у людей похилого віку дуже високий.

6. По можливості частіше приймайте водні процедури вдома. Це освіжить і стане профілактикою шкірних захворювань.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні