Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДерматолог відповідає на запитання: які родимки треба видаляти

Дерматолог відповідає на запитання: які родимки треба видаляти

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читачки: "У мене багато родимок на шиї, а дві з них зачіпаються ланцюжком і постійно дратуються. Що з ними робити?"

Відповідає лікар-дерматолог Андрій Перехрестенко:

– Якщо родимки постійно зачіпаються ланцюжком, бретелькою білизни, поясом або ще якось, краще проконсультуватися з лікарем і, можливо, видалити їх, щоб уникнути переродження.

Будь-які зміни – кольори, зростання країв (причому і вбік, і назовні), форми – повинні насторожити, як і те, що частина родимки відпала або почала кровоточити.

Не можна ігнорувати і свербіж, поколювання, печіння, поява тепла. Це може вказувати на переродження родимки в меланому – найагресивнішу ракову пухлину шкіри.

При підтвердженні діагнозу важливо не затягувати з лікуванням. Якщо меланома захоплена на місці, де виникла, то лікар січе її, прибравши трохи і здорової тканини, – тоді проблема зникає. Упустивши момент або у випадку, коли меланома агресивніша, доводиться видаляти і прилеглі лімфовузли, і навіть органи.

– Видалені тканини досліджують на злоякісні клітини?

– Будь-яка родимка вимагає гістологічної експертизи. Буває, у людини виникає рак внутрішніх органів, і онкологи вважають, що це вже метастази, а причину знайти не можуть. І лише розпитавши пацієнта, з’ясовують, що він колись видалив у хірурга родимку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні