П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачДомашній інкубатор: як правильно користуватися

Домашній інкубатор: як правильно користуватися

Этот материал также доступен на русском языке
Все про використання інкубаторів. Переваги використання, правила, порядок взаємодії.

Якщо займатися птахівництвом з метою отримання прибутку, то краще замість квочка використовувати домашні інкубатори. Ці пристрої дозволяють заощаджувати на кормах, скоротити ризики втрат та отримувати потомство без прив’язки до сезону.

Особистий контроль за процесом дозволяє бути впевненим у результаті. Але треба все робити правильно, як саме – читайте у нашій статті.

Переваги домашніх інкубаторів

За можливою вигодою технічне пристосування має багато плюсів у порівнянні з куркою- квочкам. Тут багато залежить від господаря: якщо ви використовуватимете хороші запліднені яйця і своєчасно виконувати всі пункти інструкції, виведення може становити 100%.

Одна квочка фізично не в змозі висидіти таку кількість яєць, яка потрібна для агробізнесу. Отже, щоб отримати багато курчат природним чином, потрібно утримувати багато птахів. Для цього їм потрібно виділити місце, годувати їх, запасати та зберігати корми. Кури можуть захворіти і загинути, на них можуть напасти лисиці, ласки та інші тварини, які зможуть пробратися в курник.

Тому вигода інкубаторів очевидна. Залишилося тільки дізнатися, які бувають нюанси господарювання.

Початкова підготовка обладнання

Домашні інкубатори слід встановлювати на висоті. Тож вам буде зручніше працювати з обладнанням. Прилади розміщують у приміщеннях, де немає протягів та стабільна температура.

До закладки яєць пристрій потрібно вимити, витерти насухо. Можна також протерти поверхню коробки антисептиком та залишити інкубатор відкритим на 24 години для провітрювання.

Усередині пристрої створюються умови, максимально наближені до природних. Потрібна певна вологість повітря, тому цю опцію потрібно активувати за добу до закладання яєць.

Підбір та закладання яєць

Отримати життєстійке потомство можна лише якщо використовувати якісні яйця. Потрібен матеріал відкладений 7-10 днів тому. Чим довше яйця лежать, тим менші вони життєздатні.

Запліднені яйця купують у фермерських господарствах чи на інкубаторних станціях.

Як вибрати яйця для інкубатора:

  1. Щоб пташенята з’явилися на світ приблизно в один і той же час, вибирайте яйця, схожі за формою та розміром.
  2. Звертайте увагу на якість шкаралупи. Вона має бути рівною, рівномірно забарвленою, без наростів та підозрілих плям.
  3. Для перевірки вмісту використовуйте овоскоп. З його допомогою можна побачити згустки крові, які свідчать про непридатність заплідненого яйця.

Для власної зручності варто зробити позначки з різних боків яйця. Так ви впевнені, що яйця прогріваються рівномірно.

Викладіть яйця на піддон однаковими позначками вгору. Налаштуйте температуру та стежте за процесом.

За що потрібно стежити

Головні показники – температура та вологість. Їх потрібно міняти на кожній стадії дозрівання. Важливо, щоби клімат змінювався дуже плавно, без різких перепадів. Не рекомендується без необхідності виймати яйця з інкубатора, для спостереження за процесом у пристрої передбачені спеціальні віконця.

Який інкубатор вибрати

Є моделі з ручним, механічним та автоматичним перевертанням яєць. Якщо ви маєте великий обсяг виробництва, потрібні автоматичні машини. Вони працюють без участі оператора.

Пристрої з ручним перевертанням користуються попитом у невеликих господарствах. Вони доступні за ціною, але потребують уваги кожні 4 години. Інкубатори будь-якого типу можна вибрати в каталозі магазину Мудрий Дачник: https://www.m-dachnik.com/. Тут є все необхідне для розумного господарювання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні