Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаРізне«Палка україночка» Олена Пчілка - такою була мати поетеси Лесі Українки

«Палка україночка» Олена Пчілка – такою була мати поетеси Лесі Українки

Этот материал также доступен на русском языке
17 липня у Гадячі Полтавської області народилася Ольга Драгоманова (за чоловіком – Косач), мати поетеси Лесі Українки. Свого часу вона була більш відомою, ніж її донька - як письменниця, перекладачка, громадський діяч.

Творчий псевдонім, під яким вона найчастіше публікувалася, знайомий практично кожному українцю – Олена Пчілка.

  • Письменниця походила із сім’ї незаможного дворянина Петра, була рідною сестрою професора Михайла Драгоманова і дружиною відомого юриста Петра Косача. Її батько був освіченою людиною, знав кілька іноземних мов. Своїх дітей він виховував в атмосфері свободи та любові до всього українського.

  • Олена Пчілка займалася етнографією: записувала народні пісні та обряди, збирала рідкісні зразки вишивки. Вона була першою, хто впорядкував стилі української вишивки та писанок. 1876 року вона видала книжку «Український орнамент», відому не лише в Україні, а й за кордоном.

  • Навіть у часи, коли українська культура була під забороною, Олена Пчілка віддавала перевагу українському національному костюму, а не аристократичному вбранню: робила зачіски у народному стилі й одягала вінок. У такому образі вона приймала гостей, ходила на зустрічі та заходи і говорила лише українською мовою.

  • 1905 року письменниця стала єдиною жінкою, яка увійшла до складу української делегації на зустрічі з головою ради міністрів Сергієм Вітте. Метою зустрічі було домогтися скасування заборони друкування книжок і викладання українською мовою.

  • Пчілка не лише досконало знала українську мову, а й займалася її реформуванням разом зі Старицьким і Франком. Саме їй належать звичні зараз, а колись неіснуючі слова «палкий» та «променистий».

  • Померла Олена Косач 4 жовтня 1930 року у Києві, на руках доньки – Ольги Косач-Кривинюк. У роки війни її донька вивезла частину сімейного архіву за кордон, завдяки чому збереглися унікальні сімейні документи і фотографії.

Источники: ukrainky.com.ua, uinp.gov.ua.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні