П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧим пластикові ID-картки кращі та зручніші за паспорти-книжки і навіщо їх міняти

Чим пластикові ID-картки кращі та зручніші за паспорти-книжки і навіщо їх міняти

Этот материал также доступен на русском языке
Навіщо взагалі потрібні «ці картки», якщо є звичайний паспорт громадянина України у вигляді книжечки?

«Мене цікавить детальна інформація про паспорт громадянина України у вигляді ID-картки.

Хочу зрозуміти, чи є сенс міняти на нього документ-книжечку, особливо людям похилого віку. Які дані містяться на цій картці та в чому її переваги перед паперовим паспортом? Нарешті, скільки коштує оформити більш сучасний документ й чи можна отримати його на за місцем реєстрації, а там, де я фактично проживаю?

Віктор Васильович Дзюба, Кривий Ріг».

На питання читача відповіла начальник Саксаганського відділу у м. Кривому Розі ГУ Державної міграційної служби України у Дніпропетровській області Марина Поліщук:

– ID-паспорт громадянина України має вигляд пластикової картки з безконтактним електронним носієм (чипом), де зберігаються персональні та біометричні дані власника, зокрема, цифрова фотографія, підпис та відбитки пальців.

Цей документ відповідає усім міжнародним стандартам, а за кількістю переваг не лише перевищує всі попередні зразки паспортів, що діяли в Україні, а й чимало сучасних документів інших країн.

Нещодавна ми також попереджали, що у деяких українців можуть забрати паспорти-книжечки: час є до 1 серпня.

Яка інформація зберігається на ID-картці

Окрім звичного набору обов’язкової інформації:

  • назви держави,
  • П.І.Б. українською мовою та латинською транслітерацією,
  • статі,
  • громадянства,
  • дати та місця народження,
  • відцифрованого зображення обличчя й підпису власника картки,
  • номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі,
  • номера платника податків,
  • номера документа,
  • дати видачі та закінчення терміну дії,
  • найменування та коду установи, що видала паспорт,

ID-картка містить також змінну інформацію на чипі щодо

  • реєстрації місця проживання,
  • сімейного стану
  • та відомостей про дітей.

Тобто, якщо ці данні у вас змінюються, вони будуть в хронологічному порядку додаватись на електронний носій без потреби заміни документа.

Також дуже зручно, що індивідуальний податковий номер (так званий ідентифікаційний код) нанесено безпосередньо на картку, тобто власнику документа не треба носити з собою додатковий папірець.

Також громадяни України можуть отримати на чип ID-карти кваліфікований електронний підпис (КЕП), що відкриває доступ до різноманітних е-сервісів державних органів, адміністративних і банківських послуг.

А ще документ нового зразка можна використовувати для виїзду до Туреччини та Грузії без наявного закордонного паспорта.

Головна перевага ID-картки

Але головною перевагою ID-картки є неможливість її підробки та копіювання. Це надійно захищає персональні дані власника документа від аферистів, що є особливо актуальним для пенсіонерів, на яких часто розраховані шахрайські дії зловмисників.

Скільки коштує оформлення ID-картки

Щодо вартості оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки, то в термін до 20 робочих днів це коштує 450 грн, до 10 днів – 820 грн. Перше виготовлення ID-картки, по досягненню 14-літнього віку, є безкоштовним.

Де можна отримати та внести зміни до ID-картки

Нарешті, нас часто запитують, чи можна отримати ID-картку не за місцем реєстрації, та як змінити на електронному носії дані про місце проживання.

Відповідаємо: документи для оформлення чи обміну паспорта можна подати до найближчого територіального підрозділу ДМС.

А змінити інформацію про реєстрацію місця проживання, внесену на електронний носій ID-картки, можна у будь-якому територіальному підрозділі Міграційної служби на підставі витягу з реєстру територіальної громади, який отримується в органах реєстрації або самостійно формується через портал Дія.

Якщо у вас лишилися додаткові питання, більш детальну консультацію можна отримати за безкоштовним телефоном гарячої лінії ГУ ДМС у Дніпропетровській області: 0800504874, або ж телефонуйте до нашого відділу: +380986003770

Ще одна корисна порада

Якщо ви подали документи на оформлення паспорта і не змогли його вчасно забрати, врахуйте, що паспорт громадянина України у формі ID-картки та закордонний паспорт зберігаються у міграційній службі два роки. Також ви можете написати заяву і продовжити термін зберігання паспорта до трьох років. Під час війни оформлені документи зберігаються необмежений термін.

Підготувала Ірина КАДЧЕНКО

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні