П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДо яких наслідків призводить укус кліща

До яких наслідків призводить укус кліща

Этот материал также доступен на русском языке
Здавалося б – що таке укус комашки? Почухалося і пройшло. Але укус кліща вельми і дуже нешкідливий, його важкі наслідки можуть проявитися через місяці чи навіть роки.

Запитання читачки:

На дачі багато кліщів. Знаю, що небезпечні наслідки бореліозу. Які саме?

Відповідає лікар-невролог Володимир Костенко:

– Через місяці або навіть роки може постраждати нервова система: розвивається таке грізне захворювання мозку, як серозний менінгіт або енцефаліт. Якщо у людини виник головний біль, світлобоязнь, порушилася чутливість, потрібно одразу звертатися до лікаря, а не чекати, доки саме мине.

Також інфекція може спричинити небезпечні зміни у спинальній рідині, які призведуть до запалення не тільки у спинному мозку, а й у нервових корінцях. Можливою є і нейропатія лицевого нерва. Людина, нічого не підозрюючи, працювала або відпочивала на дачі або в селі, а в неї раптово перекосило обличчя.

Через інфекцію часто страждають суглоби. Випадки хвороби Лайма вперше описані у 1975 році в американському місті Лайм (штат Коннектикут). Багато яких дітей раптом почали турбувати колінні суглоби. Лікарі припускали, що це ювенальний ревматоїдний артрит, а причиною виявився бореліоз.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні