Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачКава та какао: що спільного та у чому відмінності двох напоїв

Кава та какао: що спільного та у чому відмінності двох напоїв

Этот материал также доступен на русском языке
У какао та кави – багато спільного: це улюблені напої мільйонів людей у світі, ростуть в одних кліматичних поясах, мають багатий смак і підбадьорливий ефект. Однак у плані походження це навіть не родичі, адже в їх основі зерна двох різних видів рослин.

Какао – “їжа богів” на кожен день

Теоброма, або “їжа богів” – так називали ацтеки вічнозелені дерева, з яких збирали боби какао. З них робили «чоколатль» – прообраз усім відомих напоїв: какао та гарячого шоколаду. Археологічні дослідження виявили факт, що вперше культивувати какао стали в тропіках на території сучасного Перу. Довгий час боби замінювали гроші, не дарма конкистадори називали какао «коричневим золотом».

Сьогодні основними експортерами какао-бобів є країни Африки – 69% світової продукції, яку можна купити на сайті https://newtea.ua/kakao. Субекваторіальний клімат ідеально підходить для вирощування какао: рослини цвітуть і плодоносять весь рік. Урожай збирають двічі: перед та після сезону дощів. Одне дерево дає кілька десятків плодів. Зрілий плід важить до 500 г і містить 30-50 бобів какао.

Не тільки напій: які продукти виготовляють з какао-бобів

Збір стиглих бобів – складна і небезпечна робота: збирачі дерються на 10-12-метрові дерева і гострими мачетами зрізають плоди. Далі боби рубають на частини та залишають ферментуватися до 10 днів. У процесі бродіння какао-зерна втрачають гіркоту, зате набувають характерного смаку і аромату.

Наступний етап – сушіння на відкритому повітрі або в печах, внаслідок якої боби втрачають до половини своєї маси. Після цього зерна фасують та відправляють до Північної Америки та Європи для подальшої переробки. До речі, порошок, з якого готують какао – це не основний, а побічний продукт переробки зерен. Спочатку боби перетирають і одержують какао-масу, з якої потім роблять олію. Какао-масло – найцінніший продукт із плодів теоброму. Це основа для виготовлення шоколаду, олія також використовується у косметології. В Україні можна олію, шоколадний порошок та інші продукти какао купити в інтернет-магазині New Tea

Смачно та корисно – це про какао

У зернах какао міститься близько 600 активних компонентів, які не тільки визначають смако-ароматичні властивості напою, але й роблять його корисним для організму. Це група вітамінів, мінерали, теобромін (алкалоїд какао), амінокислоти тощо.

В помірних кількостях (1-2 чашки на день) какао бадьорить, підвищує настрій, покращує стан шкіри, знижує артеріальний тиск.

Кава: походження та види

Про каву людство дізналося пізніше, ніж про какао (всього 12 століть тому), але за цей час напій встиг стати неймовірно популярним у всьому світі. Сьогодні купити каву можна в будь-якому супермаркеті, проте експерти рекомендують вибирати спеціалізовані магазини, якщо хочете насолодитися добрим напоєм.

Де роблять каву

Кава – ароматний напій із обсмажених зерен кавового дерева (куща). Лідер з виробництва кави – Бразилія (40% світового експорту), а також сировину на ринок постачають Колумбія, Ефіопія, Мексика, В’єтнам.

У кавовій індустрії ягоди кави називають «вишнею» через темно-червоний колір і круглу форму зерен. Найціннішими вважаються «пібері» – ягоди з двома зернами, що зрослися всередині.

Виробництво кави включає такі етапи:

  • збирання кавових зерен;
  • відбір та сушіння;
  • смаження в ростері;
  • створення купажів – міксів із різних видів кави;
  • упаковка зерен або меленої кави без доступу повітря, щоб продукт зберіг свій аромат та смак.

Шукаєте оригінальну каву з Африки, Латинської Америки або Азії – заходьте на https://newtea.ua/uk/kofe.

Чим відрізняється кава

Робуста та арабіка – два основні різновиди кави. Робуста – міцна кава, надає напою гіркуватість і терпкість. Шляхетна арабіка м’якша і з безліччю відтінків смаку. Збирають арабіку у високогірних районах вручну, тому й стоїть цей вид кави вищий.

Крім цього кава відрізняється:

  • формою готового продукту: зерновий або мелений;
  • ступенем обсмажування: від 1 до 5;
  • регіоном походження зерен;
  • брендом.

Кава або какао – у будь-якому випадку, вибирайте якісний продукт та насолоджуйтесь смаком та ароматом улюбленого напою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні