Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкільки треба пити води, щоб уникнути зневоднення організму та згущення крові

Скільки треба пити води, щоб уникнути зневоднення організму та згущення крові

Этот материал также доступен на русском языке
Збереження водного балансу в організмі - тема завжди актуальна. Якщо організм втрачає більше рідини, ніж споживає, виникає зневоднення. Це особливо є небезпечним для людей старшого віку.

У людей похилого віку, згідно з дослідженнями, згодом знижується кількість рідини у тканинах і клітинах, а відчуття спраги притупляється. Скільки треба пити води влітку, щоб уникнути зневоднення?

Вода становить приблизно дві третини маси нашого тіла. Кількість води в організмі залежить від віку:

  • у немовлят вона становить 75%,
  • у підлітків – 65%,
  • у дорослих – 60%;
  • у літніх – 55% маси тіла.

Без достатньої кількості рідини наш організм втрачає умови для нормальної життєдіяльності.

Спеціалісти пояснюють: водний баланс залежить від температури й вологості повітря, того, як ми одягнені і чим займаємося, що ми їли, які ліки ми вживаємо тощо. Наша потреба в рідині може змінюватися щодня залежно від обставин, тож орієнтуватися передусім треба на спрагу.

Дорослим з цим просто: хочете пити – пийте, аби не алкоголь і не солодкі газовані напої, шкідливі високим вмістом цукру. Не хочете пити – не пийте.

Дітям і старшим людям з водним балансом і спрагою складніше – вони потребують нагадувань.

Дітям від року до чотирьох необхідно приблизно 1-1,4 літра, для дітей від чотирьох до шести років це 1,2-1,7 літра води на день.

Загалом добова потреба дорослої людини у воді – 30-40 грамів на кілограм ваги тіла. Приблизно 40% щоденної потреби організму у воді задовольняється з їжею, решту старші люди повинні приймати у вигляді чистої питної води. Це 2–2,5 літра води на день з урахуванням перших страв, соків, фруктів, молочних продуктів.

Нове на сайті