П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНепритомність: чи можна запобігти?

Непритомність: чи можна запобігти?

Этот материал также доступен на русском языке
Через літню спеку або інші фактори ризику знепритомніти може навіть здорова людина. Але в літньому віці і за наявності хронічних захворювань ризик знепритомніти набагато вищий.

Які причини викликають цей стан і як діяти, відчувши переднепритомні симптоми, розповіла лікарка-терапевтка вищої категорії Сніжана Ляшук.

 Як проявляється непритомність?

Непритомність (медичний термін – сінкопе) – це раптова короткочасна втрата свідомості та м’язового контролю, викликана недостатнім припливом крові до мозку. З цим станом хоча б раз у житті стикалася кожна друга людина. У більшості випадків непритомність є безпечною і триває не довше за кілька хвилин, але іноді вона може бути проявом різних захворювань.

При непритомності виділяють три стадії, що характеризуються різними ознаками:

– перед втратою свідомості людина часто відчуває запаморочення, слабкість, нестачу повітря. Також можуть бути нудота, пітливість, «зірочки» перед очима, поколювання губ і пальців, шум у вухах, біль у грудях, прискорене серцебиття, блідість шкіри. Але іноді симптоми-провісники відсутні;

– під час непритомності людина лежить нерухомо, її м’язи розслаблені, ноги і руки можуть похолонути, пульс сповільнюється, тиск знижується, дихання стає поверховим, можливими є поодинокі судоми;

– після приходу до тями постраждалого турбує загальна слабкість, хиткість ходи, знижений тиск.

Чому може виникнути?

До найпоширеніших і найбезпечніших причин виникнення непритомності належать:

  • спека та задуха (у групі ризику – люди зі зниженим тиском); нервове напруження, стрес або сильна тривога;
  • різка зміна пози, зокрема, швидке підняття з положення лежачи;
  • сильна спрага і відчуття голоду.

Більш небезпечні причини втрати свідомості:

  • больовий шок, коли організм «відмикається» з метою заощадити ресурси і пережити гострий біль;
  • велика крововтрата; побічні ефекти прийому деяких ліків;
  • інтоксикація організму (алкоголем, чадним газом тощо).

Нарешті, непритомність може бути супутнім симптомом:

  • серцево-судинних патологій;
  • епілепсії;
  • анемії;
  • інсульту;
  • атеросклерозу;
  • цукрового діабету;
  • хвороби Паркінсона;
  • доброякісних та злоякісних новоутворень у головному мозку.

При цьому до 30 відсотків втрати свідомості мають невідому природу.

Коли йти до лікаря?

Якщо непритомність сталася у вас одноразово і її причина є зрозумілою і нешкідливою (наприклад, хвилювання або задуха), то самопочуття швидко прийде в норму і без допомоги лікаря. Але якщо втрата свідомості відбувається регулярно або часто, слід відвідати терапевта, невролога або кардіолога і з’ясувати причину проблеми. При цьому може бути призначено додаткові обстеження (УЗД серця, ЕКГ (звичайне та з фізичним навантаженням), біохімічний аналіз крові), проведено спеціальні тести і проби.

Медикаментозне лікування непритомності залежить від основного захворювання і включає застосування препаратів, що підвищують тонус кровоносних судин і регулюють артеріальний тиск, а також седативних засобів, іноді – транквілізаторів та інших ліків.

Пацієнтам, у яких непритомність викликана порушенням серцевого ритму, може знадобитися встановлення кардіостимулятора.

 Як допомогти собі або близьким?

Якщо ви перебуваєте вдома і відчуваєте себе на межі непритомності, ляжте на спину і злегка підніміть ноги або зігніть їх у колінах – така поза збільшить приплив крові до мозку і убереже вас від можливого падіння і травми.

Якщо ви в громадському місці і лягти немає можливості, то сядьте, опустивши голову між колінами. Сидіть так, поки не минуть переднепритомні симптоми, але навіть після цього не вставайте різко. Рекомендується також випити трохи води, зробити кілька глибоких вдихів або з’їсти щось, якщо дозволяє самопочуття.

Якщо хтось знепритомнів поряд з вами, покладіть людину на спину, підніміть їй ноги. Розстебніть на ній комір і ремінь на штанах, забезпечте приплив свіжого повітря. Можна бризнути в обличчя постраждалому холодною водою, піднести до носа флакон з нашатирним спиртом або ватний диск, змочений в нашатирі. Якщо протягом хвилини людина не приходить до тями, вона поранилася або травмувалася при падінні або ж у неї почався епілептичний напад, викликайте «швидку».

 Просто, але ефективно

Щоб звести до мінімуму ймовірність непритомності:

  • не вставайте різко з ліжка;
  • завжди носіть із собою пляшечку з водою і більше пийте протягом дня;
  • уникайте тісного одягу та задушливих приміщень з великою кількістю людей.

Ірина Кадченко

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні