П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкими є умови виходу на пільгову пенсію

Якими є умови виходу на пільгову пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Робота на шкідливому виробництві дає право на зниження пенсійного віку. Такий вид пенсії називається «пенсія за віком на пільгових умовах».

«Мені незабаром виповниться 73 роки. Загальний стаж – 31 рік, з них 8 років працювала на шкідливому виробництві. Пішла на пенсію у 45 років за Списком №1. Хочу спитати: як нараховується пенсія таким робітникам? Отримую наразі пенсію в розмірі 3770 гривень. Раніше нам говорили, що шкідливий стаж рахуватиметься вдвічі більше – не 8, а 16 років, а ще обіцяли доплату за шкідливість.

Ніна Єресько, село Костянтинівка, Харківська обл.»

Про пенсійний вік

Робота на шкідливому виробництві дійсно дає право на зниження пенсійного віку. Такий вид пенсії називається «пенсія за віком на пільгових умовах». Вона обчислюється майже за такою самою формулою, як і звичайна пенсія за віком.

Якщо ви вийшли на пенсію достроково, то після досягнення загальновстановленого пенсійного віку ніякого додаткового перерахунку не відбувається. Законодавством це не передбачено.

Про шкідливий стаж

За кожен повний рік роботи за Списком №1 до стажу додатково додається по одному року. Це єдина відмінність у розрахунку порівняно зі звичайними пенсіями.

За наявності у людини 31 року стажу розмір пенсії становитиме 31% від зарплати. У вашому ж випадку пенсія обчислюється так, начебто у вас 39 років стажу, бо 8 років за Списком №1 дійсно подвоюються. Тобто основний розмір вашої пенсії має становити 39% від зарплати. Впевнені, що так і є. Так само це впливає і на доплату за понаднормовий стаж, який рахується так, начебто у вас 39 повних років стажу.

Інша річ – чи справедливою є формула розрахунку зарплати, але це окреме питання, яке ми тут не розглядаємо.

Про пільги

Жодних окремих надбавок до пенсії за наявність шкідливого стажу законодавством не передбачено. Робота за Списком №1 несе в собі дві основні пільги: зниження пенсійного віку та подвійний стаж. Разом з тим не виключено, що свого часу вам встановлювали надбавку за шкідливу роботу в розмірі 20%, але не до пенсії, а до зарплати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні