П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачКупе для жінок: що це значить і наскільки вони затребувані

Купе для жінок: що це значить і наскільки вони затребувані

Этот материал также доступен на русском языке
В поїздах далекого прямування з'явилися жіночі купе. Щоправда, поки що лише у тестовому режимі. Чому вирішили зробити купе для жінок, як працює ця послуга в інших країнах, і які ще заходи безпеки збираються запровадити у поїздах?

Послугу скасували, а охорону не ввели

В нашій країні окремі купе для чоловіків та жінок вже запроваджувалися. 2010 року, за повідомленням Одеської залізниці, така послуга надавалася у п’яти поїздах. І на вагони з окремими купе був попит. Про це свідчить показник продажів – 95,8% від кількості запропонованих квитків.

Але згодом попит на цю послугу впав – залишалося багато нереалізованих місць. Залізничники пояснювали це тим, що придбати квиток у жіноче купе можна було тільки у касі, а при покупці онлайн не завжди можна визначити стать людини.

Крім того, з правового погляду відмовити у продажу квитка не можна. Наприклад, пасажиру-чоловіку треба їхати, а вільні місця залишилися лише у «жіночому» купе. До того ж, заявляли в «Укрзалізниці», для виділення окремих купе недостатньо пасажирських вагонів. Тому послугу скасували.

Питання про жіноче купе знову постало у 2020 році. Тоді у поїзді «Маріуполь – Київ» жорстоко побили і намагалися зґвалтувати жінку. Після цього випадку «Укрзалізниця» оголосила про запуск 10 складів з воєнізованою охороною. Передбачалося, що в таких поїздах кожні півгодини патрулюватимуть два охоронці. Але досі на жодному напрямку «Укрзалізниці» воєнізованої охорони немає.

Петиція про окремі вагони

Сьогодні запровадити жіночі купе в поїздах в «Укрзалізниці» вирішили після появи на сайті Кабінету Міністрів відповідної петиції. Вона набрала необхідні 25 тисяч голосів і тепер її має розглянути уряд. Щоправда, там йдеться про окремі вагони – для жінок і для чоловіків.

Хоча б по одному такому вагону пропонують виділити в усіх поїздах «Укрзалізниці», що перебувають у дорозі не менше шести годин. Необхідно це для створення безпечних і психологічно комфортних умов поїздок. А щоб визначити стать пасажира, пропонують відмічати її при придбанні квитка онлайн або на вокзалі.

Квитки вже продаються онлайн

В «Укрзалізниці» окремі вагони для чоловіків і жінок вводити відмовилися. А експеримент з жіночими купе вирішили провести.

З 30 червня нова послуга буде доступна на чотирьох маршрутах: №81 Київ – Ужгород, №41 Дніпро – Трускавець, №75 Київ – Кривий Ріг, №15 Харків – Ясіня. Це напрямки далекого прямування, де пасажири проводять багато часу. Придбати квитки до жіночих купе можна вже зараз, але тільки через мобільний застосунок «Укрзалізниці». Скористатися послугою можуть жінки та мами з дітьми до шести років будь-якої статі. Доплачувати за жіноче купе не потрібно.

В «Укрзалізниці» також зазначають, що всі нові та модернізовані вагони – їх близько 15% – обов’язково оснащені камерами відеоспостереження і кнопками виклику провідника. Щоправда, залишається питання: чи зреагує провідник, і чи прибуде оперативно поліція у разі потреби.

 Як вирішують проблему у світі

Сьогодні дедалі більше жінок подорожують самі. Тому проблему їхньої безпеки в транспорті намагаються вирішити в різних країнах світу.

ЯПОНІЯ. Тут для жінок у поїздах і метро є окремі вагони.

ІНДІЯ. В Індії всі поїзди далекого прямування мають спеціальні купе, зарезервовані для жінок. Є окремі купе і в заміських електричках. До того ж передбачено різні варіанти цієї послуги. Є купе, відведені для жінок цілодобово, є лише на годину пік.

ЧЕХІЯ. Чеські залізничні компанії на деяких маршрутах у спальних вагонах мають жіночі та чоловічі купе. Але якщо їде пара, можна придбати квиток для чоловіка та жінки разом.

АВСТРІЯ. Для пасажирок, що подорожують поодинці, створили спеціальні купе в багатьох поїздах Австрійської залізниці. Є чотиримісний та шестимісний варіанти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні