П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКак война влияет на наше здоровье?

Как война влияет на наше здоровье?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже неодноразово обговорювали різні чинники, які впливають на здоров'я під час військових дій. І якщо спочатку основні теми стосувалися нашого психологічного стану, забрудненості землі та повітря, то тепер на першому місці все, що пов'язано з наслідками підриву Каховської ГЕС і водними ресурсами загалом.

Що говорять епідеміологи?

У нашій країні ресурсу якісної води, і питної зокрема, не вистачало ще до війни: водойми займають лише 4% нашої території. З підривом Каховської гідроелектростанції проблема не просто загострилася, а по-справжньому набула жахливих масштабів. Зокрема, у перші дні техногенної катастрофи без звичного доступу до чистої питної води залишилося більше мільйона людей у південній частині нашої країни. Це пов’язано з тим, що через затоплення оброблених агрохімікатами полів, каналізаційних споруд, домогосподарств і підприємств, цвинтарів і загибель риби вода має високий рівень забруднення. І в поверхневих водоймищах вже зафіксовано перевищення мікробіологічних показників.

Епідеміологи та лікарі говорять про ризики виникнення різних інфекційних хвороб у зонах підтоплення. Вода там не придатна не лише для пиття, а й з технічною метою.

Серйозні наслідки можуть вплинути на здоров’я мешканців Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської областей і навіть Одеської, адже забруднена вода досягла і чорноморського узбережжя.

Тримайтеся подалі від гризунів

У засобах масової інформації пишуть про можливі епідемії давно забутих захворювань, таких як тиф, чума або холера. Чого слід побоюватися і чи можна захистити себе і своїх близьких?

За словами відомого педіатра Євгена Комаровського, цілком реальні ризики – це кишкова паличка, сальмонельоз, гепатит А і дизентерія. До цього переліку епідеміологи додають стафілококові інфекції, холеру, ботулізм, лептоспіроз, правець, черевний тиф і отруєння нітратами. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, при купанні у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Переносниками інфекції також можуть бути гризуни (миші, щури).

Загальні ознаки зараження організму: підвищення температури до 37-38 градусів, діарея, блювання, слабкість, спрага. Але вони можуть відрізнятися: якщо, наприклад, для дизентерії найчастіше характерною є діарея, то для черевного тифу – більш висока температура. Також заразитися можна від людей, які переносять захворювання у легкій або безсимптомній формі. Тому якщо щось турбуватиме – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука якнайшвидшого одужання і самого хворого, і безпеки для оточуючих.

Небезпечні рани і неякісні консерви

Сподіватимемося, що наші рекомендації вам не стануть у пригоді, але для розуміння усіх ризиків звернемо вашу увагу на ознаки особливо небезпечних захворювань.

Ботулізм

Ризик заразитися ботулізмом є тільки при неякісній кулінарній обробці продуктів або недостатньому просолюванні. Особливе попередження – утримуватися від вживання в’яленої риби і риби холодного копчення.

Для цього захворювання характерним є порушення зору, коли не видно предметів і людей поблизу, а також туман в очах. Можливими є навіть галюцинації. Ботулізм може розвинутися протягом 2-4 годин (частіше протягом 12-24 годин) і призвести до смерті. Самостійне лікування нічого не дасть – потрібна протиботулістична сироватка, і без допомоги медиків тут не обійтися.

Правець

Його можна «зловити», якщо на шкірі є рани або, наприклад, при випадковому укусі щура, який побував у зараженій воді. Правець розвивається протягом 14 днів після інфікування, але він не передається від людини людині. Для цього захворювання характерними є спазм щелепи або неможливість відкрити рот, раптові спазми м’язів, висока температура і конвульсії. Від нього врятує вакцина.

Холера

Інкубаційний період зазвичай триває 24-48 годин. Інфекція передається через заражену воду, їжу, при побутових контактах. При цьому хворий може не помічати ознак холери, виділяючи патоген у довкілля протягом одного-двох тижнів.

Холера викликає сильну діарею, яка може призвести до стрімкого зневоднення організму. Якщо не розпочати лікування вчасно, зневоднення протягом кількох годин може призвести до смерті. На початку 90-х років на півдні України та Молдови при спалахах холери рекомендували у воду додавати 1 чайну ложку столового оцту або 250 грамів сухого вина на літр води. Через 6 годин воду можна пити.

Черевний тиф

Небезпечне і заразне захворювання, яке розвивається через недотримання правил гігієни. Характеризується значним підвищенням температури (до 40 градусів), сильними головними болями, діареєю або, навпаки, запором, появою висипу у вигляді рожевих плоских плям. Якщо вчасно звернутися по допомогу – хвороба успішно лікується.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ: не забувайте про вакцинацію.

У деяких випадках вона убереже від негативних наслідків (наприклад, від правця або гепатиту). І пам’ятайте: у групі ризику завжди – діти до 5 років, вагітні жінки, літні і люди зі зниженим імунітетом.

Як очистити воду в домашніх умовах?

Основні джерела зараження – це вода і продукти харчування. Міністерство охорони здоров’я радить пити бутильовану або привізну воду (про колодязі треба забути). Якщо такої можливості немає – спробувати очистити ту, яка є.

1. Процідити воду через чисту тканину.

2. Дати воді відстоятися протягом однієї-двох діб.

3. Відфільтрувати воду. Якщо немає звичайного фільтра, можна використовувати активоване вугілля. Для цього потрібно загорнути в марлю (бинт) кілька пігулок чорного активованого вугілля (5 штук на літр води), покласти їх на дно банки або каструлі з водою і залишити на кілька годин (краще на ніч).

4. Прокип’ятити воду щонайменше п’ять хвилин. Тепер її можна використовувати як питну. Однак слід пам’ятати, що хімічні забруднювачі у воді залишаться. Кип’ятити воду треба не тільки для пиття, а й для миття фруктів, ягід або посуду. Всі продукти перед їдою треба піддавати термічній обробці (варити, смажити). А руки старанно мити з милом.

Категорично не можна їсти домашню консервацію, яка була підтоплена забрудненою водою. І не слід одягати одяг, який побував у такій воді: його треба буде випрати і обов’язково висушити на сонці (воно вбиває мікроби).

Погане повітря і заражена земля

Військові дії, які ведуть окупаційні війська на нашій території, несуть не лише епідеміологічні ризики, а й завдають величезної шкоди нашій екології.

Маневри військ, спорудження укріплень і траншей, мінування, вибухи, обстріли, загоряння – все вплине на здатність ґрунту відновлюватися. Так, у продуктах горіння присутні сажа, зола, сірка, альдегіди. Ґрунти забруднені важкими металами (свинцем, міддю, ртуттю). Якщо на таких землях вирощувати харчові культури, то шкідливі речовини через їжу потраплятимуть в організм людей. Важкі метали можуть сприяти порушенню роботи нервової системи або системи кровотворення, а деякі навіть можуть мати канцерогенний ефект.

Не менш серйозні наслідки воєнних дій у прямому значенні йдуть у повітря. Ще до війни у кожному регіоні екологи відстежували рівень забрудненості повітря (викиди в атмосферу продуктів діяльності різних підприємств, а також транспорту). А все тому, що третина випадків смерті від інсульту та серцевих захворювань, хвороб легень відбуваються через забруднення повітря. «Погане» повітря також може бути причиною розвитку астми і онкозахворювань. Війна всі ці ризики посилила у рази. Лікарі рекомендують хоча б раз на тиждень протирати вдома всі поверхні розчином харчової соди (на літр води чотири столові ложки соди).

***

Зрозуміло, що всі описані проблеми так чи інакше зачеплять усіх нас: у природі все взаємопов’язане. Звісно, є ризики, на які ми з вами ніяк не можемо вплинути. Але є й інші – коли наше здоров’я і життя залежать виключно від нас самих. Бережіть себе і будьте здорові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні