Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаПільгиПільги та субсидії: як за нових тарифів заощадити при платі за електрику

Пільги та субсидії: як за нових тарифів заощадити при платі за електрику

Этот материал также доступен на русском языке
Вже ні для кого не є новиною, що за світло у липні нам доведеться платити більше. І щоб заощадити на оплаті електроенергії, можна оформити субсидію. Частина споживачів також має право користуватися пільгами. Що потрібно знати, сподіваючись на допомогу держави?

Тепер усі споживачі електроенергії, незалежно від категорії, платитимуть за єдиним тарифом – 2,64 гривні за кіловат. Ця ціна також поширюється на багатодітні та прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, які раніше користувалися знижкою.

Не зробили послаблень і для тих, хто опалюється електроприладами. Але, як запевнили чиновники, усі, хто не зможе самостійно оплачувати комунальні послуги, зможуть звернутися по субсидію. Частина споживачів має право користуватися пільгами.

Субсидії та пільги призначаються на основі соціальних нормативів споживання комунальних послуг, прописаних у Постанові Кабінету Міністрів № 409 від 6 серпня 2014 року (зі змінами від 30.07.2022 р.)*. У таблиці вказано норми споживання електроенергії, встановлені для різних категорій домогосподарства. Всю електроенергію, спожиту понад встановлену норму, субсидіанти і пільговики повинні оплачувати зі своєї кишені.

***

Нагадаємо, що заощадити електроенергію допомагають так звані багатозонні прилади обліку. І тут оплата електроенергії розраховується за тарифами, диференційованими (розділеними) за періодами часу. Двозонний лічильник ділить добу на два періоди (день-ніч), а тризонний – на три (ніч-піковий-напівпіковий).

* Оплата за двозонним лічильником:

  • 100% тарифу вдень (з 7.00 до 23.00) – 2,64 гривні за кіловат-годину;
  • 50% тарифу в нічний час (з 23.00 до 7.00) – 1,32 гривні за кіловат-годину.

* Оплата за тризонним лічильником:

  • 150% тарифу у піковий період (з 8.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00) – 3,96 гривні за кіловат;
  • 100% тарифу у напівпіковий період (з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 і з 22.00 до 23.00) – 2,64 гривні за кіловат;
  • 40% тарифу в нічний час (з 23.00 до 7.00) – 1,06 гривні за кіловат.

Для звичайної квартири достатньо двозонного приладу обліку. Вночі можна вмикати пральну машину або електричний бойлер – економія відразу буде помітна.

***

Новий тариф на електроенергію зріс майже на 80%, але він все ще не відповідає ринковим цінам. Про це заявив екс-міністр енергетики Олексій Оржель. Чиновник вважає, що споживачі повинні платити вдвічі більше – понад 5 гривень за кіловат-годину.

Своєю чергою міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що другого етапу підвищення тарифів на електроенергію для населення поки що не передбачено. Але, можливо, не всі звернули увагу на той факт, що тариф 2,64 гривні за кіловат діє до 31 грудня цього року. Чи піде уряд на те, щоби здійснити другий етап підвищення з 1 січня 2024 року? Питання залишається відкритим.

Норми споживання електроенергії

Категорії домогосподарств

Соціальні нормативи

У будинках з електроплитами (за наявності централізованого гарячого водопостачання)

110 кВт/год. на одну особу на місяць плюс 30 кВт/год. на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 230 кВт/год. на місяць

У будинках з електроплитами (за відсутності централізованого гарячого водопостачання)

130 кВт/год. на одну особу на місяць плюс 30 кВт/год. на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 250 кВт/год. на місяць

У будинках без електроплит (за наявності централізованої холодної води і відсутності гарячої води і газових водонагрівачів)

100 кВт/год. на одну особу на місяць плюс 30 кВт/год. на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 220 кВт/год. на місяць

У будинках з газовими плитами (за наявності централізованого гарячого водопостачання)

70 кВт/год. на одну особу на місяць плюс 30 кВт/год. на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 190 кВт/год. на місяць

У селах та селищах міського типу для пільговиків, яких держава забезпечує безкоштовним освітленням житла

30 кВт/год. на одну особу на місяць

На опалення

30 кВт/год. на один квадратний метр опалювальної площі (при розрахунку застосовують коригувальні коефіцієнти, встановлені для кожної області).

* «Про встановлення деяких соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування (соціальної норми житла і соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, на оплату яких держава надає пільги і встановлює субсидії)»

Як виплачують допомогу на комуналку?

На сьогоднішній день кошти, що виділяються державою на оплату комунальних послуг, монетизовано. Це означає, що пільговики і субсидіанти отримують готівку і зобов’язані самостійно розраховуватися за спожиті послуги. Нарахування субсидій та пільг здійснюють сервісні центри Пенсійного фонду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні