П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляКумири: «Міжнародний» роман Євгенії Мірошниченко тривав 10 років

Кумири: «Міжнародний» роман Євгенії Мірошниченко тривав 10 років

Этот материал также доступен на русском языке
Наша країна подарувала світові багато уславлених оперних виконавців. Однією з них була Євгенія Мірошниченко, співачка, яка мала унікальний голос. 12 червня їй виповнилося б 92 роки.

Студенткою консерваторії здобула кубок Парижа

Євгенія Мірошниченко була родом із Харківської області. Її батько не повернувся з фронту, і мати залишилася одна з трьома дітьми. Після визволення Харкова Євгенію прийняли до жіночого ремісничого училища, в якому вивчали радіосправу. В училище Євгенія потрапила до хору обдарованих дітей. Юних артистів часто запрошували на гастролі до різних міст, вони брали участь у престижних державних фестивалях. Після закінчення училища дівчина здобула спеціальність слюсаря-збирача і працювала на Харківському електромеханічному заводі.

Але працювала там вона недовго – Євгенія вступила до Київської консерваторії, де її викладачем стала професорка Марія Донець-Тессейр. Вона зробила все, щоб її учениця з унікальними вокальними даними здобула надійну путівку в життя. Ще студенткою Мірошниченко поїхала на Міжнародний вокальний конкурс до Тулузи, де за свою майстерність здобула велику премію і кубок Парижа.

Пізніше співачка розповідала, що з консерваторії її тричі виключали, причому за неуспішність з «ідеологічних» дисциплін – політекономії, діалектичного та історичного матеріалізму. А диплом Мірошниченко отримала, маючи вже звання народної артистки Української РСР.

Відмовилася від запрошення у Великий театр

Після закінчення консерваторії Євгенія Мірошниченко була зарахована у київський оперний театр. Співачка швидко набула популярності і без її виступів не обходився жоден великий концерт. Вона мала досить заздрісників, але чимало було й тих, хто щиро нею захоплювався. Наприклад, Муслім Магомаєв в одному з інтерв’ю сказав: «Більше ніколи і ніде я не чув, щоби так співали аляб’ївського «Солов’я». Та й колоратури такої не чув. Унікальна співачка!».

Євгенія Мірошниченко співала у багатьох театрах світу – від Європи до Японії, стажувалася у знаменитому Ла Скала. На виставах за її участю як на батьківщині, так і за кордоном завжди були аншлаги. В оперному театрі вона працювала разом з іншою відомою українською співачкою Белою Руденко. Через багато років з’ясувалося, що чоловік Руденко, який обіймав посаду заступника міністра культури, намагався щосили, щоб на закордонні гастролі відправляли його дружину. І це в той час як Мірошниченко навперебій запрошували багато світових театрів. Крім того, Євгенії Семенівні запропонували перебратися до Москви, проте вона відмовилася їхати з Києва. А ось Руденко відразу погодилася.

Була справжнім водієм

У Євгенії Мірошниченко багато років тривав пристрасний роман із румунським баритоном Ніколає Херлі. Одружитися вони не могли, бо Мірошниченко – національне надбання – не випустили б із країни назавжди. Та й Херлі не міг виїхати з Румунії. Він навіть звертався по допомогу до Чаушеску, але це нічого не дало. Так вони й мешкали на дві країни. Можливо, якби радянські кордони були відкриті, роман мав би щасливий кінець, а так закоханим довелося розлучитися. Пізніше Мірошниченко кілька разів виходила заміж, народила двох синів, але ніколи не забувала про своє кохання.

Співачка любила керувати автомобілем, і найулюбленішою її машиною була біла «Волга». Коли під час ювілею від імені уряду їй подарували іномарку, Мірошниченко буквально за п’ять хвилин розібралася, як та працює, хоча доти за кермом такої машини ніколи не сиділа.

З ким би співачка не спілкувалася, вона завжди поводилася на рівних: з робітниками могла й міцне слівце загнути, а на світському рауті була справжньою аристократкою. Гроші, які Євгенія Семенівна заробляла, вона витрачала дуже легко або віддавала дітям. У всякому разі, діамантів та інших коштовностей, якими могли похвалитися багато її колег, у неї не було, а в повсякденному житті вона носила біжутерію. Втім, співачку це мало турбувало.

Її багатством були студенти – Мірошниченко викладала у Національній музичній академії і створила власну школу, яка поєднувала українське та італійське виконання. Завдяки їй з’явилася Мала опера – театр, де ставили оперні шедеври, що рідко виконуються, а також експериментальні постановки.

2008 року Євгенії Семенівні в Німеччині зробили операцію. Незабаром вона повернулася до викладацької діяльності, але в ніч на 27 квітня 2009 року співачка померла – у неї відірвався тромб. Поховано Євгенію Мірошниченко на Байковому цвинтарі у Києві.

Могилу батька шукала все життя

Батько Євгенії Мірошниченко був танкістом і зник безвісти. Співачка багато років намагалася розшукати його могилу. Нарешті, коли їй вдалося дізнатися, що він похований неподалік невеликої станції, вона сіла в поїзд і вирушила туди. Співачка так переживала, що забула в купе валізу зі своїми прикрасами, костюмами та перуками. Проте залізничники виявилися її гарячими шанувальниками і всі речі їй повернули.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні