Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляВ Ізраїлі вчені виростили пальми з кісточок фініків, яким понад 2 тисячі...

В Ізраїлі вчені виростили пальми з кісточок фініків, яким понад 2 тисячі років

Этот материал также доступен на русском языке
Давно вимерлі фінікові пальми фахівці виростили з 2000-річного насіння, знайденого недалеко від Єрусалиму.

Шість фінікових пальм були вирощені з 2000-річних кісточок фініків, які були знайдені в Іудейській пустелі недалеко від Єрусалима.

Це насіння – найстаріше з колись проросле – було серед сотень виявлених у печерах і в стародавньому палаці, побудованому королем Іродом Великим в 1 столітті до нашої ери.

Сара Саллон із Дослідницького центру природної медицини ім. Луї Л. Борика в Єрусалимі та її колеги раніше виростили одну фінікову пальму (Phoenix dactylifera) з одного з насіння. Команді тепер удалося виростити ще шість.

Стародавнє насіння було підготовлено. Їх поклали у воду, додавши гормони, які сприяють проростанню, а потім посадили їх у ґрунт.

Вчені використовували радіовуглецеве датування, щоб виявити, що насіння було близько 2000 років. Генетичний аналіз показав, що деякі з них походять від фінікових пальм жіночої статі, які були запилені чоловічими пальмами з різних галузей. Це натякає на те, що стародавні юдеї, які жили на той час у цьому районі, вирощували дерева та використовували складні методи селекції рослин.

Саллон та її колеги виявили, що насіння стародавніх юдейських фініків більше, ніж сучасні сорти, що часто свідчить про великі фрукти. Тепер вони сподіваються відтворити стародавній фрукт, запилюючи жіночі з чоловічими рослинами.

Раніше найдавнішим пророслим насінням у світі було 1300-річне китайське насіння лотоса, витягнуте з пересохлого озера в Китаї.

Джерело: 4ever Science

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні