Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯку зелень треба освячувати на Трійцю і чи обов'язково це робити?

Яку зелень треба освячувати на Трійцю і чи обов’язково це робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Здавна на Трійцю люди приходили до церкви на молебень із букетиком із польових квітів та трав. Вірили, що свята вода посилює їхні цілющі та захисні властивості. Тому освячені трави не викидалися, а зберігалися.

В основному на Трійцю збирали полин, любисток, аїр, пижму, чебрець, м’яту та мелісу.

Які трави треба освячувати на Трійцю і чи обов’язково це робити?

Відповідає викладач Київської духовної академії Андрій Музольф:

«У православній церковній традиції немає припису освячувати якусь зелень на Трійцю. Думка про те, що в день Святої Трійці освячується зелень, пов’язана з тим, що в цей день усі православні храми рясно прикрашаються квітами, травою і гілками дерев. Таку прикрашення символізує велику кількість благодаті Святого Духа, яка вилилася цього дня на святих апостолів. Адже, згідно з церковним статутом, свято Святої Трійці правильніше називати Днем П’ятидесятниці, або Зішестя Святого Духа на апостолів.

Зелений колір – це колір благодаті Божої, колір життя та розквіту. І в день П’ятидесятниці благодать Святого Духа рясно вилилася через апостолів і на усіх нас, членів Церкви. Святитель Іоанн Златоуст зазначає: «Благодать Святого Духа рясна і, виливаючись на всіх, не терпить від того ніякого в собі зменшення, а ще більше множиться в самому поділі між багатьма, і що більше тих, що прилучаються благодаті, то ряснішими стають і дари її».

Той факт, що в день Святої Трійці храми прикрашають зеленню, зовсім не означає, що цього дня необхідно щось освячувати. Це служить для нас нагадуванням про те, що в нашому світі – хочемо ми того чи не хочемо, віримо ми в це чи не віримо, незалежно від нас діє благодать Божа, яка дає життя і буття всьому існуючому.

І якщо ми хочемо долучитися до цієї благодаті, у такому разі маємо якнайчастіше приходити до храму Божого, щоб брати участь у тих Таїнствах, які в ньому відбуваються. Тому що храм – це, так би мовити, матеріальний обрис Церкви Христової, стіни, збудовані навколо Святих Таїнств. Отже, храм є єдиним у цьому світі місцем, де ми можемо отримати достаток благодаті Святого Духа».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні