П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіАвдіївка: окупанти знищили найбільший завод у Європі

Авдіївка: окупанти знищили найбільший завод у Європі

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Авдіївку, яка вже кілька років перебуває під постійним обстрілом окупантів.

«Крикуни» отримували більше землі

Авдіївка – місто, розташоване за 13 кілометрів від Донецька, на березі річки Кам’янки. Це одне з найстаріших поселень Донбасу, яке здобуло назву на ім’я першого поселенця – селянина Авдія.

Перше поселення на місці Авдіївки виникло ще в середині XVIII століття, а датою його народження вважається 1778 рік, коли за розпорядженням новоросійського губернатора село стало державною власністю.

За легендою, поселенцям виділяли земельні наділи, розмір яких визначали дивним способом – довжиною шляху, який селянин пробігав, вигукуючи «а-а-а» на одному диханні. Тобто землю давали залежно від фізичного стану людини, а отже, й її можливості обробляти наділ.

У середині XIX століття Авдіївка могла похвалитися лише православною церквою та поштовою станцією, але вже через півтора-два десятки років у селі було відкрито школу і щороку проводилися два ярмарки, а поряд з містом було збудовано залізницю.

1920 року Авдіївка опинилася в руках махновців, які знищили все залізничне майно і телефонні апарати. Дуже постраждала Авдіївка і внаслідок Голодомору.

1956 року село набуло статусу міста. Головним промисловим підприємством був коксохімічний завод, де працювала понад половина городян. Він був найбільшим у Європі виробником коксу, сірчаної кислоти та мінеральних добрив.

Місто обстрілюють забороненими боєприпасами

З 2014 року Авдіївка потерпає від обстрілу окупантів. А з початком повномасштабного вторгнення російських загарбників місто було майже зруйноване. Промзону Авдіївки обстрілювали фосфорними боєприпасами, ними знищили й Авдіївську школу №1, а на коксохімічний завод і центр міста окупанти скидали термобаричні бомби.

В останній день квітня росіяни сім разів за добу відкривали вогонь по Авдіївці з «градів», двічі обстріляли місто з танків, а вдень здійснили по центру міста авіаракетний удар. Було зруйновано кілька будівель, снаряди влучили в житлові будинки, а також в коксохімічний завод, від якого мало що залишилося.

Досі в Авдіївці залишаються 1782 мирні жителі з 31 392 осіб, які жили в місті до повномасштабного вторгнення.

Авдіївська каша-оберіг

Знаменита авдіївська каша відома з XIX століття, а її рецепт передається з покоління у покоління протягом багатьох десятків років. Ця унікальна страва входить до громадського надбання нематеріальної спадщини Донецької області. На приготування делікатесу йде чотири години, а до його складу входять рис, яйця, масло та молоко. За час свого існування авдіївська каша перестала бути просто їжею, а стала національною стравою-оберегом.

Військовий словник

Фосфорні бомби – запальні боєприпаси з білим фосфором, який спалахує при зіткненні з повітрям. Площа ураження – близько 150 метрів, температура горіння – 800 градусів.

Термобаричні бомби – боєприпаси, в яких використовується розпилення паливної речовини у вигляді аерозолю та підрив отриманої газової хмари. Деякі з них за потужністю можна порівняти з тактичними ядерними боєприпасами, але вони не мають радіаційного ефекту ураження.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні