Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтатті1 червня - Міжнародний день захисту дітей: навіщо росіяни депортують наших дітей

1 червня – Міжнародний день захисту дітей: навіщо росіяни депортують наших дітей

Этот материал также доступен на русском языке
Наразі формується міжнародна коаліція для повернення українських дітей-сиріт. Втім, на повернення усіх викрадених неповнолітніх українців знадобляться, можливо, роки.

Примусове переміщення дітей є частиною геноциду нашого народу та порушенням Женевської конвенції. Як наслідок – саме через викрадення дітей Міжнародний кримінальний суд видав ордер про арешт російського президента Владіміра Путіна.

Як і навіщо окупанти крадуть наших дітей, і що їм доводиться переживати в Росії?

Які способи використовують?

Росія масово депортує наших дітей із окупованих територій і використовує для цього усі можливі способи. Відомо щонайменше п’ять сценаріїв, за якими окупанти викрадають дітей, розповіла Дар’я Герасимчук, уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації.

Наймасовіший з них – вивезення дітей на територію РФ і до окупованого Криму нібито на оздоровлення. Спершу, як розповіла посадовиця, росіяни на окупованих територіях створюють абсолютно непридатні для проживання дитини умови, аби спонукати батьків відправити дітей до так званого табору. Якщо ж ті відмовляються – змушують погрозами. Обіцяють за місяць повернути дитину додому, однак цього не відбувається.

Також нерідко росіяни розлучають дітей з батьками під час фільтрації: коли батьків затримують за надуманими приводами, а дітей одразу вилучають. Спочатку їх везуть на тимчасово окуповану територію і далі перенаправляють до Росії.

Крім того, окупанти безпричинно позбавляють батьків батьківських прав, викрадають у інших родичів – наприклад, бабусь та дідусів, з якими неповнолітні залишились після загибелі батьків або ж умисного їх вбивства окупантами.

Також відомо про випадки депортації дітей з інтернатів та дитячих будинків. Нерідко – цілими закладами.

Русифікація у непридатних для життя умовах

Нині в росії існує щонайменше 70 таборів, де розміщують викрадених дітей. Утримують їх у приміщеннях дитячих таборів, інтернатів, гуртожитках тощо. Нерідко, за свідченнями дітей, яких вдалось повернути, жити їм доводиться в непридатних для цього умовах: без світла, води, тепла.

Окупанти докладають зусиль, аби перевиховати і русифікувати наших дітей. Відомо також про побиття та залякування.

– Діти, які повертаються, нічого хорошого не розповідають про те, що відбувалося з ними там. І взагалі, це залежить від місць їх розташування, бо когось навіть били за те, що вони згадували постійно, що вони – українці, за те, що вони відмовлялися співати російський гімн, що вони відмовлялися вставати під час російського гімну, – розповіла Герасимчук.

Аби «законно» залишити дітей на території РФ, їм одразу ж видають російські свідоцтва про народження або паспорти.

Ще одним злочином є незаконне усиновлення викрадених. Адже, за міжнародними і національними нормами, для того щоб іноземці могли усиновити дитину, їм треба повідомити Україну і отримати на це згоду. Втім, Росія таку процедуру ігнорує. Ще в травні 2022 року президент РФ підписав указ про спрощений порядок прийняття російського громадянства українськими дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування, зокрема тими, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Як результат – відомо про сотні випадків потрапляння наших дітей в російські сім’ї.

Довгий шлях додому

Нині в нашій країні працює відповідна координаційна рада з питань повернення дітей. Однак єдиного механізму повернення не існує. Адже для цього потрібні двосторонні відносини держав, а росія саботує цей процес. Водночас доступу на територію РФ в українських правозахисників немає.

Робота з повернення викрадених – складна і багаторівнева. Спочатку необхідно знайти місце перебування, яке окупанти постійно і навмисно змінюють, зібрати інформацію про дітей. До того ж росіяни змінюють і особисті дані дітей: приміром, змінюють прізвища на російський манер.

До налагодження процесу повернення викрадених дітей долучилася і міжнародна спільнота. Програму пошуку і повернення українських дітей з Росії наразі розробляє Польща спільно з Єврокомісією. Французький сенат закликав ЄС розшукати депортованих українських дітей і накласти санкції на причетних до злочину.

За інформацією Центру громадського моніторингу і контролю

Тільки цифри

Понад 19 тисяч наших дітей від початку повномасштабного вторгнення росіяни незаконно депортували до РФ. З них вдалося повернути, станом на початок травня, лише 364 дитини.

За даними сайту «Діти війни»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні