Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкою має бути пенсія ліквідатора аварії на ЧАЕС та де шукати допомогу...

Якою має бути пенсія ліквідатора аварії на ЧАЕС та де шукати допомогу від меценатів

Этот материал также доступен на русском языке
Читав, що ліквідаторам додадуть 1400 гривень, а додали лише 180 гривень/ Навіщо тоді ухвалювати ці закони? Читав про допомогу пенсіонерам від меценатів, але де їх знайти - я не знаю.

«Мені 68 років, я – учасник ліквідації аварії на ЧАЕС (категорія 2). Працював там з 3 по 9 травня, вивозив людей із зони відчуження. Отримую пенсію в розмірі 2500 гривень. Читав, що ліквідаторам додадуть 1400 гривень, а додали лише 180 гривень. В Пенсійному фонді кажуть, що потрібно мати 35 років стажу. Але, згідно зі статтею 56, мені достатньо було мати 20 років стажу. Навіщо тоді ухвалювати ці закони? Чому військовим 20-25 років достатньо, а ліквідаторам – ні?

До того ж дружина померла, і я виховую сина 12 років. Як прожити на такі гроші? Читав про допомогу пенсіонерам від меценатів, але де їх знайти – я не знаю.

Володимир Нікуленко, село Христофорівка, Миколаївська обл.»

Про стаж і мінімальну пенсію

Стаж, необхідний для призначення пенсії, і стаж, необхідний для її обчислення в певних розмірах, – це різні речі. Одна справа, коли ми визначаємо, чи має взагалі людина право вийти на пенсію, інша справа, коли ми визначаємо розмір пенсії. Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за певних обставин дійсно дає право вийти на пенсію зі зниженням пенсійного віку навіть за наявності 15-20 років загального стажу. І ви цим правом скористалися. Але через відсутність у вас групи інвалідності сама пенсія обчислюється на загальних підставах відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Ось тут вже має значення і кількість стажу, і розмір зарплати. До того ж останніми роками Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень, завдяки яким трошки зросли насамперед розміри пенсій у осіб, які мають 30-35 років стажу. Тепер у таких людей пенсії не можуть бути меншими за 2760–3120 гривень (залежно від віку). Для решти осіб мінімальна пенсійна виплата з 1 березня зросла з 2100 до 2520 гривень (для непрацюючих). Чорнобильські пенсії у березні також зросли, але йдеться знову-таки про пенсії за інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС. Тобто це не ваш випадок.

Про доплату на дитину

Непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка до пенсії в розмірі 150 гривень. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів №654 від 16 липня 2008 року*. Біда в тому, що розмір цієї надбавки з тих пір не переглядався. На ці гроші дитину не можна було утримати і 15 років тому, а зараз це взагалі вже не гроші. Втім, не виключаємо, що ця невеличка доплата вам встановлена і входить до загального розміру пенсії.

Разом з тим зауважимо, що у разі смерті матері можна оформити на неповнолітню дитину пенсію у зв’язку з втратою годувальника. Можливо, ви цього ще не зробили. Така пенсія має виплачуватися щонайменше до досягнення сином 18 років. А за умови подальшого навчання – до закінчення вишу, але не довше, ніж до 23 років.

Про меценатські пенсії

Нагадаємо, що 15 лютого 2023 року Пенсійний фонд України ухвалив Постанову  «Про затвердження Порядку сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові» №8-1. Постанова передбачає, що тепер юридичні та фізичні особи можуть переказувати благодійні пожертви на окремий рахунок Пенсійного фонду, відкритий в «Ощадбанку» з відповідним призначенням платежу. Благодійні пожертви можуть бути знеособленими або персоналізованими.

Знеособлені внески – це по суті матеріальна допомога, яку меценати мають надавати Пенсійному фонду, додатково наповнюючи таким чином його бюджет. Особливої користі від таких внесків пенсіонери не відчують, вони і далі будуть отримувати свої звичайні пенсії.

Персоналізований внесок передбачає, що 70% від нього буде отримувати конкретний пенсіонер. Тобто умовний меценат має зробити не просто благодійну пожертву до Пенсійного фонду, а і вказати, якому саме пенсіонеру хоче допомогти. Тоді частина цієї пожертви буде виплачена пенсіонеру разом з поточним розміром пенсії.

А от де шукати таких благодійників – питання риторичне. Складно сказати, чи багато знайдеться охочих, які будуть комусь доплачувати до пенсії і при цьому 30% з цієї допомоги піде не в руки людині, а на інші поточні видатки Пенсійного фонду.

*Постанова Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян» №654 від 16 липня 2008 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні