П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПерерахунок пенсій викликав багато питань – відповідає юрисконсульт

Перерахунок пенсій викликав багато питань – відповідає юрисконсульт

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася Наталія Галян із села Сніжків Харківської області. У листі - два питання, які, напевно, зацікавлять і деяких інших читачів.

Зокрема, йдеться про право на пільги у зв’язку зі збільшенням пенсії. А також – про перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам.

Чи можна відмовитися від вікової доплати?

«Незабаром мені виповниться 70 років, і я отримаю доплату до пенсії в розмірі 300 гривень. Але через це я втрачу право на пільгу на опалення, яку отримую як сільський медик, бо сукупний дохід сім’ї буде на 15 гривень більшим, ніж потрібно для її одержання. Чи можна призупинити виплату цієї надбавки до того часу, коли це стане вигідно?»

Механізму відмови від такої надбавки не існує, законодавством це не передбачено. Особам, яким виповнюється 70 років, до пенсії автоматично встановлюється доплата в розмірі 300 гривень. Це наразі передбачено Постановою Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат і додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» №168 від 24 лютого 2023 року. Якщо Пенсійний фонд вам її не встановить, то таким чином порушить вимоги зазначеної постанови. Тобто законні підстави для скасування такої доплати відсутні, навіть якщо ви не бажаєте її отримувати.

Щодо пільг, то право на них для деяких категорій населення справді залежить від сукупного доходу сім’ї. Він не може перевищувати розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Зазначимо, що у 2023 році це – 3760 гривень.

Коефіцієнт зарплати став меншим. Що можна зробити?

«Чоловік вийшов на пенсію за віком у квітні 2013 року. Останні два роки він працював на півставки сторожем. Думаю, що це вплинуло на коефіцієнт зарплати. До того ж були періоди, коли він не працював. Чи можна тепер, через 10 років, перерахувати пенсію з тим, щоб виключити ці місяці. Чи можна виключити помісячно, чи потрібно брати певний період підряд? Чи зменшиться при цьому стаж?»

При призначенні пенсії у цьому разі до розрахунку обов’язково мали взяти всю зарплату з 1 липня 2000 року по квітень 2013 року. Так само на підставі даних про сплату страхових внесків мали зарахувати всі періоди стажу, починаючи з 1 січня 2004 року (до цієї дати стаж зараховується на підставі трудової книжки). Якщо чоловік працював офіційно і страхові внески сплачено, то стаж зараховується автоматично. Пенсійний фонд не має права цей стаж ігнорувати. А якщо при призначенні пенсії цей стаж враховано, то обов’язково враховується і зарплата за відповідні місяці, навіть якщо це невигідно.

***

Разом з тим нагадаємо, що з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, автоматично може бути виключено до 60 календарних місяців підряд (незалежно від перерв) за умови, що зазначені періоди в сумі складають не більш як 10% тривалості загального стажу. Тобто є велика імовірність, що зарплату за два останні роки роботи вашого чоловіка спочатку взяли до розрахунку, а потім виключили, як найменш вигідну. Цей процес прийнято називати оптимізацією заробітку. Але як саме обчислено зарплату вашого чоловіка і які періоди точно враховано, нам невідомо. Про це краще поцікавитися безпосередньо в місцевому Пенсійному фонді або дізнатися онлайн, зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

***

Зауважимо, що в цьому прикладі йдеться саме про призначення пенсії. Якщо ж після призначення пенсії людина продовжує працювати і у неї маленька зарплата, то в подальшому можливо зробити перерахунок пенсії тільки за стажем, без урахування зарплати за додатково відпрацьовані роки. Такий механізм передбачено саме для того, щоб низькооплачувана робота після виходу на пенсію не впливала негативно на коефіцієнт, який був зароблений перед її призначенням.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні